Udka kurczaka nadziewane oscypkiem i żurawiną

4.5 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób

Rewelacyjne pieczone udka z pysznym nadzieniem.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka bez kości
    80 g oscypka
    4 łyżki żurawiny suszonej
    1 łyżka oleju
    sól
    papryka słodka wędzona
    chili
    gałązki tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka kurczaka nadziewane oscypkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety płuczemy i osuszamy. Stronę ze skórą oprószmy solą i papryką wędzoną. Wnętrze udek bardzo lekko solimy i oprószamy chili. Oscypka kroimy w grube plastry, a następnie w słupki i układamy na wewnętrznej stronie udek. Obok oscypka układamy żurawinę suszoną. Udka zwijamy w roladki i spinamy szpilkami do zrazów lub wykałaczkami.
  • 2. Roladki smarujemy olejem, układamy w brytfance, obkładamy gałązkami tymianku i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni najpierw 25 minut pod przykryciem, a później kolejne 25 minut bez przykrycia. Przed podaniem wyjmujemy wysuszony tymianek, a dekorujemy świeżym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oscypek Udka z kurczaka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować