Karkówka w sosie słodko-pikantnym

4.49 (170 ocen)

Ostatni dzień listopada skrywa co raz krótsze i chłodniejsze dni.Czas na potrawy,które dadzą nam więcej energii.Krucha,mięciutka karkówka w słodko-ostrym sosie z pieczarkami i cebulką wydaje się być idealnym daniem na tą porę roku.

Składniki:

  • 5 plastrów karkówki
    2 średnie cebule
    150 g pieczarek
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki oliwy
    Sos:
    200 ml wody
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    6 łyżek sosu chili słodko-pikantnego
    1/2 łyżki sosu piri piri
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w sosie słodko-pikantnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę posypujemy papryką słodką i pieprzem cayenne.Smarujemy sosem sojowym i oliwą.Wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki.Pieczarki kroimy w ósemki,a czosnek w plasterki.Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy.Patelnię rozgrzewamy,obsmażamy z oby stron karkówkę.Do naczynia żaroodpornego wylewamy 3-4 łyżki sosu,układamy jedną porcję cebuli i pieczarek.Następnie układamy karkówkę,przykrywamy pozostałą cebulą i pieczarkami.Na wierzch wylewamy sos.Karkówkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180'C około 75-80 minut.W czasie pieczenia sos można delikatnie przemieszać.Podajemy z ziemniakami.Świetnie pasuje do dania ogórek kwaszony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować