UDKA NA KECZUPOWJ CEBULCE

5 (163 ocen)

Miały to być normalnie upieczone udka a wyszło coś takiego.Nie żałuję jednak,że zmieniłam zdanie,ponieważ smak potrawy przerósł moje oczekiwania.Wspaniały smak i do tego ten aromat :))

Składniki:

  • 6 udźców z kurczaka
    2 duże cebule
    16 moreli suszonych
    2 łyżki żurawiny suszonej
    6 łyżek keczupu pikantnego
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki oleju

    sól,pieprz czarny,ostra papryka mielona,bazylia suszona do smaku,przyprawa klasyczna do grilla,
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Udka na keczupowj cebulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić solą,pieprzem,papryką.Wstawić na noc do lodówki.
  • 2. Cebulę obrać,umyć i pokroić w dość grube piórka.
  • 3. Keczup wymieszać z majonezem i przyrządzić sos.
  • udka na keczupowej cebulce 4. Do naczynia żaroodpornego wlać olej,rozłożyć cebulę oraz owoce.Posypać solą,pieprzem i suszoną bazylią.
  • udka na keczupowej pierzynce 5. Rozłożyć sos zostawiając 2 łyżki do posmarowania mięsa.
  • udka na keczupowej pierzynce 6. Ułożyć dość ciasno udka,posmarować odłożonym sosem i posypać przyprawą do grilla.
  • udka na keczupowej cebulce 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 70 min podlewając delikatnie wytworzonym sosem.
  • udka na keczupowej cebulce 8. Na talerzu rozłożyć keczupową cebulkę,włożyć udka i ozdobić.

Porady

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko,pieczywem lub ziemniakami w/g uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować