Ucierane ciasto ze śliwami

0 (0 ocen)

  • 55 min

Ciasto najprostsze, najbanalniejsze, a tak bardzo smakuje, zachwyca i znika ze stołu pierwsze. Tak naprawdę mam sentyment do tego ciasta, bo to od niego zaczęła się moja przygoda z gotowaniem i pieczeniem. Kiedy kilka lat temu zobaczyłam w jakim tempie znika ze stołu uznałam, że coś potrafię. ;)

  • 55 min

Składniki:

  • * około pół kilograma śliw
    * małe masło roślinne 250 g
    * 2,5 szklanki mąki
    * szklanka cukru
    * 7 jajek
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciasto

Ucierane ciasto ze śliwami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od rozpuszczenia masła roślinnego. Kiedy się rozpuści odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W międzyczasie ubijamy pianę z białek. Kiedy białka będą ubite dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Potem dodajemy żółtka i mąkę. Kiedy wszystko ze sobą ładnie się połączy to wlewamy do ciasta masło roślinne i UWAGA ! MIESZAMY DOKŁADNIE ŁYŻKĄ. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i również dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (lub nasmarowaną tłuszczem i posypanej bułką tartą). Na masę wykładamy przekrojone na pół i jeszcze raz na pół śliwy i wstawiamy do piekarnika nastawionego na termoobieg, na 160 stopni i pieczemy 45- 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować