Ucierane ciasto drożdżowe

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Niezwykle puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, robione trochę inaczej niż tradycyjnie.

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dag mąki
    3 dag drożdży
    1/8l kwaśnego mleka
    5 dag masła
    10 dag cukru
    1 jajko
    szczypta soli
    owoce-rabarbar,śliwki,truskawki lub inne
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Ucierane ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwaśne mleko leciutko podgrzać.Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i mąki oraz 2 łyżkami mleka.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,wbić jajko i dać szczyptę soli.Do utartej masy wlać wyrośnięty rozczyn,resztę mleka,dodać przesianą mąkę i ucierać na gładką, pulchną masę.Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę,na wierzchu ułożyć pokrojone owoce i odstawić na 1/2h do wyrośnięcia.Piec ok.40 min. w 180 st.C.Jeszcze ciepły placek posypać cukrem pudrem.

Porady

Składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować