Truskawkowo-Waniliowe Konfitury

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Przepis wymyśliłam gnana potrzebą zaspokojenia własnych upodobań, bardzo lubię bowiem połączenie smaku truskawek i wanilii. Takie konfitury świetnie nadają się jako dodatek do lodów i ciast, a w szczególności serników na zimno. Dodatkowym atutem jest brązowy, nieratyfikowany cukier.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 5 kg truskawek
    3-4 laski wanilii
    1 kg brązowego, nieratyfikowanego cukru
    (jeśli ktoś lubi galaretkowatą konsystencję polecam dodanie żelatyny, odradzam natomiast żelfixy ze względu na benzoesanu sodu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Truskawkowo-waniliowe konfitury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki odszypułkowujemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i dzielimy na pięć równych części.
  • 2. Dwie części wsypujemy do naczynia (może być brytfanna) i wstawiamy do chłodnego piekarnika, żeby truskawki nie przywarły do dna pod wpływem temperatury, ale najpierw puściły sok. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni C. Od czasu do czasu mieszamy, choć owoce nie powinny przywierać. Co godzinę wsypujemy nową partię truskawek, dzięki czemu uzyskamy różnorodną konsystencję, co wygląda i smakuje wspaniale nawet na zwykłej bułce.
  • 3. Po dodaniu ostatniej części owoców bierzemy laski wanilii i po każdej z osobna przeciągamy tępą stroną noża. Następnie przecinamy je wzdłuż na pół i ostrą stroną zdrapujemy przeciągłym ruchem tysiące nasionek. Wszystkie wrzucamy do konfitury i dobrze mieszamy. Dodajemy cukier i po 10 minutach gorącą konfiturę wlewamy do słoików.

Porady

Można dodać pozostałe części lasek wanilii, by oddały cały swój aromat. Jeśli ktoś ma ochotę na konfiturę NAPRAWDĘ waniliową, można dodać je do słoików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować