To najlepsze ciasto do kawy w niedzielne popołudnie.
1 godz. 30 min
Składniki:
Na biszkopt
6 jaj,
1,5 szkl cukru,
1 szkl mąki ziemniaczanej,
0,5 szkl mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do przełożenia:
3 galaretki truskawkowe,
1 galaretka cytrynowa,
400ml słodkiej śmietanki 18%
łyżeczka cukru
800 g truskawek,
sok z połowy cytryny + woda.
Truskawkowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijać na parze dodając cukier, żeby biszkopt wyszedł puszysty trzeba porządnie ubić, do białości ok 15 min.
Ciągle ubijając po troszeczku dosypywać wymieszane ze soba mąki i proszek do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni aż się upiecze na zloty kolor, Pieczemy około 30-40 min. Po upieczeniu, wyjąć z formy i po wystygnięciu przekroić na pół. Sok z cytryny wymieszać z wodą (żeby wyszło około 3/4 szklanki ) i obficie skropić nim dolny biszkopt.
2.Obie galaretki truskawkowe rozmieszać w 400 ml wrzącej wody,
kiedy lekko pod tężeją - miksować kilka minut aż się spieni i podwoi swoją objętość.
Do galaretek wlać 1 śmietankę i miksować dalej.
Do masy wsypać 0,5-0,6 kg truskawek pokrojonych byle jak i zasypanych łyżką cukru.Wymieszać i wyrzucić na połówkę biszkopta wcześniej skropionego wodą z cytryną. Przykryć drugą połówką.
3.Następnie należy rozmieszać galaretkę cytrynową w 250 ml wrzątku,
kiedy lekko stężeje miksować i dodać śmietankę - jak poprzednio.
Te masę kładziemy na górę naszego ciasta. Wkładamy do lodówki .
4.Pozostałe truskawki rozdrobnić, wrzucić do rondla wraz z 0,5 szkl wody,
łyżką cukru - gotować.
Jak wcześniej - zmiksować na gładki mus, do wrzącego wsypać ostatnią galaretkę truskawkową, wystudzić.
Po wystygnięciu powstaje żel, którym po wierzchu naszego ciasta robimy artystyczne esy-floresy.
Komentarze