Truskawkowa pianka z kremem czekoladowym, czyli ptasie mleczko z 4 składników

4.5 (172 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To ciasto jakiś czas temu było moją małą improwizacją z wykorzystaniem minimum składników i dysponując niewielką ilością czasu. Okazało się wielkim hitem i nie raz usłyszałam, że jest lepsze od klasycznego ptasiego mleczka. Jest naprawdę przepyszne i wprost rozpływa się w ustach! Delikatna pianka idealnie komponuje się ze słodką warstwą kremu czekoladowego.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma 28 x 28 cm)
    Pianka:
    600 ml śmietanki 30-36%
    2 galaretki truskawkowe
    Spód:
    około 100 okrągłych biszkoptów
    Wierzch:
    krem/polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ptasie mleczko Pianka

Truskawkowa pianka z kremem czekoladowym, czyli ptasie mleczko z 4 składników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować piankę.
    Galaretki należy rozpuścić w 700 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie mogą zgęstnieć).
    Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimne galaretki.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty.
    Na ciastka przelać masę.
    Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy.
    (Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi.)

Porady

Na wierzch możecie użyć polewy lub kremu czekoladowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować