Tradycyjne wafle

  • wyświetlono: 3539 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Esencjonalne, kremowe, rozpływające się w ustach wafle… przysmak moich dzieci :D

Młoda mama
  • 60min

Składniki

Składniki do przełożenia 8 kwadratowych wafli:

5 jaj
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
250 g masła ( w oryginalnej wersji była margaryna Bielska)
1 szkl. mleka w proszku
2 łyżki kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjne wafle

  • 1. Jaja ubijamy na parze wraz z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jednolitego i puszystego kremu jajecznego i całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Następnie dodajemy po małym kawałku masła w temp. pokojowej, cały czas ubijając. W tym momencie masa może wyglądać na zważoną, ale to niczemu nie szkodzi. Należy na koniec dodać mleko w proszku i uzyskamy jednolitą masę waflową. Połowę odlewamy do drugiej miski i dodajemy kakao, mieszamy. Wafle przekładamy na przemian jasną i ciemną masą waflową. Wkładamy do lodówki i podajemy po schłodzeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciewafle

Komentarze

Podobne przepisy

Krówkowe wafle

Dodane przez: Bożena Z.

Karmelowe wafle

szybko prosto smacznie i słodko-wafle...

Wafle

Dodane przez: Gosia13

Wafle

Szybkie smaczne i nie drogie, każdy...

Domowe wafle

Dodane przez: bietka

Domowe wafle

Bardzo smaczne wafle przekładane...

Dodane przez: kasia780

Wafle

Robię je zawsze na sobotę

wafle

Dodane przez: lucyna19

Inne wafle

Smaczna odmiana tradycyjnych wafli

Szybkie wafle

Dodane przez: KuchcikGotuje

Szybkie wafle

Masz ochotę na coś słodkiego, ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE