Tradycyjne wafle

5 (188 ocen)

  • 60 min

Esencjonalne, kremowe, rozpływające się w ustach wafle… przysmak moich dzieci :D

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki do przełożenia 8 kwadratowych wafli:

    5 jaj
    1 szkl. cukru
    1 op. cukru waniliowego
    250 g masła ( w oryginalnej wersji była margaryna Bielska)
    1 szkl. mleka w proszku
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjne wafle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubijamy na parze wraz z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jednolitego i puszystego kremu jajecznego i całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Następnie dodajemy po małym kawałku masła w temp. pokojowej, cały czas ubijając. W tym momencie masa może wyglądać na zważoną, ale to niczemu nie szkodzi. Należy na koniec dodać mleko w proszku i uzyskamy jednolitą masę waflową. Połowę odlewamy do drugiej miski i dodajemy kakao, mieszamy. Wafle przekładamy na przemian jasną i ciemną masą waflową. Wkładamy do lodówki i podajemy po schłodzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować