Szybkie wafle

4.47 (187 ocen)

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie lubisz długiego krzątania się w kuchni - oto wafle wymagające tylko posmarowania.

Składniki:

  • opakowanie wafli
    masa krówkowa (kajmakowa)
    gęste powidła śliwkowe (u mnie powidła z węgierek)
Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Szybkie wafle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wafle smarujemy na przemian, jeden wafel masą krówkową, drugi powidłami i układamy jeden na drugim. Najlepiej smarować stronę wafla, która ma głębsze kratki, taką ilością masy, aby tylko wypełniła kratki. Posmarowanie zbyt grubo, może powodować przesuwanie wafli podczas krojenia. Przygotowane wafle obciążyć np. ciężką deska do krojenia i włożyć do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny lub na całą noc. Wafelki nie są zbyt słodkie, gdyż powidła śliwkowe równoważą słodycz masy krówkowej (smaki fajnie ze sobą się komponują).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować