Sałatka jest przepyszna, połaczenie tych smaków gwarantuje sukces kulinanarny. Zestawienie skłądników kojarzy mi sie z Włochami, dlatego nazwałam ją toskańską sałatka
20 min
Składniki:
SKŁADNIKI na 2-3 porcje:
puszka białej fasoli
2 puszki tuńczyka
czerwona cebula
2 pomidory
kilka gałązek natki pietruszki (posiekać)
szczypiorek do posypania
DRESSING:
kilka łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
3 łyżki balsamico
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka czerwonego octu winnego
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
Toskańska sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę i tuńczyka odsączyć, cebulę i pomidory pokroić. Wszystko przełożyć do miski. Posypać obficie posiekaną natką pietruszki.
Przygotować dressing, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki minimum 30 minut przed podaniem. Ale podawać w temperaturze pokojowej, by smaki się połączyły.
Podawać z bagietką lub innym rodzajem pieczywa, maczając w dressingu :) Ja podałam sałatkę z ciabattą razową.
Komentarze