Tort z jagodami

0 (0 ocen)

Delikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone. Przepleciony frużeliną jagodową, to niezwykle smaczny tort.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    KREM:
    200g śmietanki 36%
    250g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    3-4 łyżki frużeliny jagodowej
    1/2 szklanki jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Tort z owocami

Tort z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1mak3pr 1. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki. Wymieszać łopatką. Wylać do formy o średnicy 18cm. Nie należy natłuszczać brzegów. Piec w 160*C przez 25min. Po wystudzeniu przekroić na 4 równe krążki.
  • image-0sf9jg6 2. Śmietankę i serek mascarpone przełożyć do misy miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Podzielić krem na 4 części. Jedna powinna być trochę większa, do obłożenia.
  • image-16x5fd8 3. Na każdy krążek wyłożyć odrobinę kremu, a na nim ok 1 łyżki frużeliny jagodowej. Na wierzchu wyłożyć większą część kremu i rozsmarować również na bokach. Wyłożyć świeże jagody. Tort przechowywać w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jagody Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować