Ciasto z wiśniowa nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Ciasto podzielić na pół. Do połowy dodać kako, upies 2 osobne biszkopty.
Blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
2 galaretki rozrobić w 2 szkl wody. Po zastygnięciu pokroić w drobna kosteczkę.
Śmietanę ubić na sztywno, do smaku można dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić i dodać ostrożnie do bitej śmietany. Następnie odłozyc kilka łyżek a pozostała część wymieszać z galaretką.
Wyłożyć bitą śmietanę z galaretką na ciemny biszkopt, na to ułożyć jasny biszkopt, górę posmarować pozostałą śmietaną i posypać wiórkami lub czekoladą.
Smacznego!
Komentarze