TORT URODZINOWY ''KACZUSZKI W STAWIE''

4.5 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.

Tort z biszkoptem z kremem stracciatella i jagodowym. Tort dla dzieci na urodziny.

  • 4 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -5 jajek
    -3/4 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -150 ml. frużeliny z czerwonej porzeczki
    -1/3 szklanki gorącej wody

    krem jagodowy:
    -400 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. serka mascarpone
    -150 ml. frużeliny jagodowej
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem stracciatella:
    -400 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. serka mascarpone
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    obłożenie:
    -250 g. śmietanki 30 %
    -1 krem do tortów śmietankowy w proszku
    -szczypta niebieskiego barwnika jadalnego

    płotek:
    -ok.3 op. Wafelków w czekoladzie tj.235 g.x3

    dekoracje własnoręczne:
    -150 g. cukru pudru
    -150 g. mleka w proszku
    -troszku olejku pomarańczowego
    -parę łyżek mleka w płynie
    -barwnik jadalny żółty, granatowy i czerwony
    -perełki cukrowe
    -6 ziarenek pieprzu
    -kilka wykałaczek

    serduszka czekoladowe:
    -1 polewa czekoladowa HELIO
    foremka silikonowa
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z biszkoptem

Tort urodzinowy ''kaczuszki w stawie'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt- Biała ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po trochę żółtek wymieszanych z octem i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec dodać olej, delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy 27 cm. Piec ok.25-30 min.Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty.
  • nasączenie 2. Spód włożyć do tortownicy nasączyć frużeliną.
  • krem 3. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • nasączenie 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą płynnej frużeliny.
  • krem 5. krem striacciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • przełożony 6. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin.
  • po schłodzeniu 7. Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
  • obłożenie 8. obłożenie-Zmiksować krem ze śmietanką, zafarbować na niebiesko.Posmarować cały tort. Górę poklepać łyżką,będą to fale.
  • wafelki 9. Całość obłożyć wafelkami.Przywiązać wstążką.
  • dekoracje 10. Na górę ułożyć dekoracje. masa-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Część zafarbować i formować ozdoby. Serduszka-roztopić polewę, ponalewać do foremek i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować