Tort urodzinowy ''kaczuszki w stawie'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biała ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po trochę żółtek wymieszanych z octem i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec dodać olej, delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy 27 cm. Piec ok.25-30 min.Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty.
2.Spód włożyć do tortownicy nasączyć frużeliną.
3.krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą płynnej frużeliny.
5.krem striacciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
6.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin.
7.Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
8.obłożenie-Zmiksować krem ze śmietanką, zafarbować na niebiesko.Posmarować cały tort. Górę poklepać łyżką,będą to fale.
9.Całość obłożyć wafelkami.Przywiązać wstążką.
10.Na górę ułożyć dekoracje. masa-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Część zafarbować i formować ozdoby. Serduszka-roztopić polewę, ponalewać do foremek i schłodzić.
Komentarze