1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i powoli dalej ubijając dodawać cukier. Ubitą pianę połączyć z żółtkami, małymi porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,na końcu dodać olej. Piec 30 min. w 180 stopniach. Ja wylewam na dwie prostokątne brytfanny. Gdy biszkopt ostygnie tak go dzielimy , aby uzyskać cztery blaty.
2.. Przygotowujemy galaretki w osobnych naczyniach, według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, dodając śmietan fixy i dzielimy na trzy miski. Dwie tego samego rozmiaru nakładamy możliwie równomiernie, a na trzecią mniejszą miskę nakładamy taką ilość by wystarczyło na wysmarowanie góry i boków naszego tortu. Ścieramy na tarce o grubych oczkach dwa batoniki princessy. Wyciągamy ananasa z puszki i odsączamy ( sok zostawiamy na później )i kroimy w kostkę.
3.Jedną miskę z bitą śmietaną mieszamy z startą princessą i pokrojonym ananasem. Drugą miskę z bitą śmietaną mieszamy z pokrojonymi w kostkę galaretkami. Gdy posmarujemy ciasto bitą śmietaną w małej misce mieszamy trochę bitej śmietany z kilkoma kroplami niebieskiego barwnika.
4.tort układamy piętrowo:
1, blat z biszkoptu ( polewamy go sokiem z ananasa delikatnie łyżką )
2, wykładamy dwa dżemy porzeczkowe
3, przykrywamy blatem z biszkoptu ( polewamy go sokiem z ananasa delikatnie łyżką )
4, nakładamy masę princessy
5,przykrywamy blatem z biszkoptu ( polewamy go sokiem z ananasa delikatnie łyżką )
6,nakładamy masę bitej śmietany z galaretką
7, przykrywamy blatem z biszkoptu ( polewamy go sokiem z ananasa delikatnie łyżką )
8,smarujemy ciasto bitą śmietaną boki i górę naszego tortu
9,wykałaczką rysujemy kształt traktora
10, po odrysowanych konturach nakładamy nutelle
11, środek kół wypełniamy startą czekoladą
12, w pozostałych miejscach szpatułką nakładamy bitą śmietanę z dodatkiem niebieskiego barwnika
13, boki tortu obsypujemy płatkami migdałów oraz startą czekoladą
Komentarze