Tort Traktor

0 (0 ocen)

Tort bardzo smaczny zadowoli każdego łasucha

Składniki:

  • 16 jajek
    3 szkl. mąki tortowej
    12/4 szkl. cukru
    1 szkl. oleju
    3 łyżeczki proszku
    2 dżemy porzeczkowe
    1 galaretka czerwona
    1 galaretka zielona
    4 kremówki 500ml
    puszka ananasów
    nutella
    2 princessy kokosowe
    4 śmietan fix
    barwnik do ciast niebieski
    tabliczka czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort traktor - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i powoli dalej ubijając dodawać cukier. Ubitą pianę połączyć z żółtkami, małymi porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,na końcu dodać olej. Piec 30 min. w 180 stopniach. Ja wylewam na dwie prostokątne brytfanny. Gdy biszkopt ostygnie tak go dzielimy , aby uzyskać cztery blaty.
  • 2. . Przygotowujemy galaretki w osobnych naczyniach, według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, dodając śmietan fixy i dzielimy na trzy miski. Dwie tego samego rozmiaru nakładamy możliwie równomiernie, a na trzecią mniejszą miskę nakładamy taką ilość by wystarczyło na wysmarowanie góry i boków naszego tortu. Ścieramy na tarce o grubych oczkach dwa batoniki princessy. Wyciągamy ananasa z puszki i odsączamy ( sok zostawiamy na później )i kroimy w kostkę.
  • 3. Jedną miskę z bitą śmietaną mieszamy z startą princessą i pokrojonym ananasem. Drugą miskę z bitą śmietaną mieszamy z pokrojonymi w kostkę galaretkami. Gdy posmarujemy ciasto bitą śmietaną w małej misce mieszamy trochę bitej śmietany z kilkoma kroplami niebieskiego barwnika.
  • 4. tort układamy piętrowo:
    1, blat z biszkoptu ( polewamy go sokiem z ananasa delikatnie łyżką )
    2, wykładamy dwa dżemy porzeczkowe
    3, przykrywamy blatem z biszkoptu ( polewamy go sokiem z ananasa delikatnie łyżką )
    4, nakładamy masę princessy
    5,przykrywamy blatem z biszkoptu ( polewamy go sokiem z ananasa delikatnie łyżką )
    6,nakładamy masę bitej śmietany z galaretką
    7, przykrywamy blatem z biszkoptu ( polewamy go sokiem z ananasa delikatnie łyżką )
    8,smarujemy ciasto bitą śmietaną boki i górę naszego tortu
    9,wykałaczką rysujemy kształt traktora
    10, po odrysowanych konturach nakładamy nutelle
    11, środek kół wypełniamy startą czekoladą
    12, w pozostałych miejscach szpatułką nakładamy bitą śmietanę z dodatkiem niebieskiego barwnika
    13, boki tortu obsypujemy płatkami migdałów oraz startą czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować