Torcik bezowy z truskawkami

0 (0 ocen)

moja Mama robiła go jak byłam mała

Składniki:

  • BISZKOPT: 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki, 5 jaj, 3 tyżki kakao, łyżka octu, łyżeczka proszku do pieczenia.
    KREM: margaryna, 2 jaja, szkl. cukru, 30 dag truskawek [świeżych lub mrożonych], opakowanie mały bezów
    DODATKOWO: owoce I bezy do dekoracji

Torcik bezowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ubić białka na sztywna pianę, dodać cukier. W osobnej miseczce wymieszać żółtka, ocet i proszek do pieczenia, następnie wlać to do piany z cukrem. Wsypać mąkę i kakao. Wylać do tortownicy i upiec.
    2. KREM; Jajka ubić z cukrem na parze. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej, a następnie dodajemy po trochę rozgniecione truskawki.
    3, Zimny biszkopt przekroić na pół , posmarować 1/2 masy na wierzch wetknąć bezy jeden koło drugiego [ ile się zmieści], na bezy reszta kremu i biszkopt. Dekorujemy polewą,bezami i truskawkami [ można odłożyć łyżkę kremu do dekoracji].
    SMACZNEGO

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy