Tort orzechowo-kokosowy

0 (0 ocen)

Polaczenie orzechow z kokosem i masa czekoladowa jest wszystkim tym co uwielbiam.Tort jest przepyszny.

Składniki:

  • Beza orzechowa:
    25 dkg orzechow
    25 dkg cukru
    6 bialek
    1 cukier waniliowy

    Masa kokosowa:
    20 dkg kokosu
    2 lyzki maki ziemniaczanej
    1 i 1/3 szklanki mleka
    pol szklanki cukru

    Biszkopt kakaowy:
    8 jajek
    6 lyzek maki krupczatki
    4 lyzki kakao
    10 lyzek cukru
    1 lyzeczka proszku do pieczenia

    Masa czekoladowa:
    2 kostki masla
    0.5 l mleka
    4 zoltka
    60 gr maki ziemniaczanej
    30 dkg cukru
    kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza orzechowa- bialka ubic,dodac cukier cukier waniliowy i na koncu orzechy drobno pokrojone.Upiec beze.

    Masa kokosowa- mleko z cukrem zagotowac na wolnym ogniu i na gotujace sie wsypac kokos wymieszany z maka ziemniaczana,mieszac do momentu az masa zgestnieje,odstawic do ostudzenia.

    Biszkopt kakaowy-bialka oddzielic od zoltek,ubic na sztywna piane,dodac cukier,kolejno zoltka ,make ,kakao i na koncu proszek do pieczenia. Upiec biszkopt i po ostudzeniu podzielic na 2 czesci.

    Budyn do masy-polowe mleka zagotowac ,pozostale wymieszac z zoltkam (wykorzystujemy zoltka ,ktoore zostaly od bezy orzechowej) i i maka ziemniaczana po czym wlac na gotujace sie mleko.Zimny budyn utrzec z maslem i kakao..Mase podzielic na 3 czesci.

    Przekladanie tortu:
    biszkopt kakaowy,1 czesc masy czekoladowej-masa kokosowa-masa czekoladowa-beza orzechowa-masa czekoladowa-biszkopt kakaowy.
    Dekorujemy wedlug uznania.Tort najlepszy jest na drugi dzien.

Porady

Mase kokosowa wykladamy za pomoca lyzki, ze wzgledu na swoja konsystencje nie da sie jej rozsmarowac jak mase budyniowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować