Tort orzechowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza orzechowa- bialka ubic,dodac cukier cukier waniliowy i na koncu orzechy drobno pokrojone.Upiec beze.
Masa kokosowa- mleko z cukrem zagotowac na wolnym ogniu i na gotujace sie wsypac kokos wymieszany z maka ziemniaczana,mieszac do momentu az masa zgestnieje,odstawic do ostudzenia.
Biszkopt kakaowy-bialka oddzielic od zoltek,ubic na sztywna piane,dodac cukier,kolejno zoltka ,make ,kakao i na koncu proszek do pieczenia. Upiec biszkopt i po ostudzeniu podzielic na 2 czesci.
Budyn do masy-polowe mleka zagotowac ,pozostale wymieszac z zoltkam (wykorzystujemy zoltka ,ktoore zostaly od bezy orzechowej) i i maka ziemniaczana po czym wlac na gotujace sie mleko.Zimny budyn utrzec z maslem i kakao..Mase podzielic na 3 czesci.
Przekladanie tortu:
biszkopt kakaowy,1 czesc masy czekoladowej-masa kokosowa-masa czekoladowa-beza orzechowa-masa czekoladowa-biszkopt kakaowy.
Dekorujemy wedlug uznania.Tort najlepszy jest na drugi dzien.
Porady
Mase kokosowa wykladamy za pomoca lyzki, ze wzgledu na swoja konsystencje nie da sie jej rozsmarowac jak mase budyniowa.
Komentarze