Tort motylkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Puszysty biszkopt przekładany kremem kokosowym.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 czubata szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    3/4 szklanki kartoflanki
    1 zakrętka octu
    5 łyżek olej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

    Krem kokosowy:
    3 szklanki mleka
    12 łyżek wiórków kokosowych
    5 łyżek mąki krupczatki
    2 żółtka
    2 szklanki cukru pudru
    2 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort motylkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąke i proszek do pieczenia przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Ubię białka w zimnej misce ze szczyptą soli. Do ubijanej masy dodawać porcjami cukier, żółtka, ocet, olej. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę z proszkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 20-25minut w 170stopniach.

    Krem kokosowy:
    W 2 szklankach mleka wymieszać mąkę i wiórki kokosowe. 1 szklankę mleka zagotować, wlać do niego mąkę z wiórkami. Gotować aż masa zgęstnieje nieustannie mieszając. Ostudzić. Masło utrzeć z żółtkiem i pudrem. Dodawać ostudzoną masę i ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Biszkopt przekroić na cztery części i przełożyć kremem. Wierzch ozdobić czekoladą, wiórkami, orzeszkami ziemnymi, dekoracjami cukierniczymi.

Porady

Biszkopt po upieczeniu należy wyłożyć z blachy do góry dnem i kroić po całkowitym wystygnięciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Motylkowy torcik 1

To może cię zainteresować