Tort motylkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąke i proszek do pieczenia przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Ubię białka w zimnej misce ze szczyptą soli. Do ubijanej masy dodawać porcjami cukier, żółtka, ocet, olej. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę z proszkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 20-25minut w 170stopniach.
Krem kokosowy:
W 2 szklankach mleka wymieszać mąkę i wiórki kokosowe. 1 szklankę mleka zagotować, wlać do niego mąkę z wiórkami. Gotować aż masa zgęstnieje nieustannie mieszając. Ostudzić. Masło utrzeć z żółtkiem i pudrem. Dodawać ostudzoną masę i ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Biszkopt przekroić na cztery części i przełożyć kremem. Wierzch ozdobić czekoladą, wiórkami, orzeszkami ziemnymi, dekoracjami cukierniczymi.
Porady
Biszkopt po upieczeniu należy wyłożyć z blachy do góry dnem i kroić po całkowitym wystygnięciu.
Komentarze