Tort migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,następnie dodać żółtka.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części i wylać do 2 blaszek o wymiarach 25cm x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec w temp.160-180ºC przez 30-40 minut. Po upieczeniu każdy placek przekroić na 2 części.
2.Masa:
Jaja ubić z cukrem na parze i przestudzić. Czekoladę rozpuścić.Masło utrzeć na puszystą masę i dodać ubite jaja.Następnie odłożyć 1/3 części masy, do pozostałej dodać czekoladę i spirytus.
3.Polewa:
Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
4.Przełożenie placka:
Każdą warstwę placka posmarować masą biało a na to masę czekoladową, wierzch placka polać polewą i udekorować.Placka wstawić do lodówki aby masa stwardniała.
Komentarze