Tort migdałowy

0 (0 ocen)

Idealny dla tych którzy uwielbiają migdały.Masa jest bardzo słodka i mocno czekoladowa :)

Składniki:

  • Ciasto:
    -8 jaj
    -10 łyżek zmielonych migdałów
    -4 łyżki mąki pszennej
    -8 łyżek cukru kryształu
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    -750g masła lub margaryny
    -4 jaja
    -9 łyżek cukru krysztalu
    -200g gorzkiej czekolady
    -kieliszek spirytusu
    Polewa:
    -pół kostki margaryny
    -3,5 łyżki cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -2 łyżki wody
    Dekoracja:
    -drażetki czekoladowe
    -płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tort migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,następnie dodać żółtka.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części i wylać do 2 blaszek o wymiarach 25cm x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec w temp.160-180ºC przez 30-40 minut. Po upieczeniu każdy placek przekroić na 2 części.
  • 2. Masa:
    Jaja ubić z cukrem na parze i przestudzić. Czekoladę rozpuścić.Masło utrzeć na puszystą masę i dodać ubite jaja.Następnie odłożyć 1/3 części masy, do pozostałej dodać czekoladę i spirytus.
  • 3. Polewa:
    Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
  • 4. Przełożenie placka:
    Każdą warstwę placka posmarować masą biało a na to masę czekoladową, wierzch placka polać polewą i udekorować.Placka wstawić do lodówki aby masa stwardniała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować