Miodowy przekładaniec

4.99 (183 ocen)

  • 60 min

Wpaniały, delikatny, kruchy i pyyszny..

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto (składniki na 3 placki):

    - 45 dkg mąki

    - 2 czubate łyżki miodu

    - 2 jaja

    - 1 szkl. Cukru pudru

    - 1 łyżeczka płaska sody

    - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

    - 0.5 kostki margaryny Palma z Murzynkiem


    Masa:

    - 1 kostka masła

    - 0,5 kostki margaryny Palma z Murzynkiem

    - 1 szklanka cukru pudru

    - 1 litr mleka

    - 8 łyżek kaszy manny

    - olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

4.99 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować i umieścić na 3 natłuszczonych i obsypanych bułką tartą blaszkach. Piec w temp. 180st. C.
  • 2. Ugotować grysik - gotować mleko, dodać kasze mannę, mieszać i gotować jeszcze chwile, aż zgęstnieje. Wystudzić.

    Masło i margarynę miksować z cukrem pudrem, dodając stopniowo ugotowany zimny grysik + olejek migdałowy
  • 3. Upieczone placki nasączyć (u mnie to przegotowana woda z rumem i cukrem waniliowym..) przełożyć masą i posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można przygotować wcześniej przed planowanym podaniem, aby lekko nawilgło..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować