Królewiec czyli przekładaniec miodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUCHE CIASTO
Mąkę na kruche ciasto wymieszać z sodą, posiekać z masłem, dodać resztę składników i szybko zagnieść. Podzielić ciasto na 2 równe części, rozwałkować na wielkość małej blachy lub tortownicy (26 - 28 cm) i osobno upiec w temperaturze 190°.
2.BISZKOPT
Białka na biszkopt ubić na sztywno i, ubijając dalej, dodawać cukier i żółtka. Do piany wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Upiec biszkopt w tej samej blaszce co kruche placki.
3.MASA BUDYNIOWA
Półtorej szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym, wlać zimne mleko wymieszane z mąką i, mieszając ugotować.
POLEWA
Wszystkie składniki ugotować razem.
4.PRZYGOTOWANIE
Na kruchy spód leżący w blaszce wylać połowę ostudzonego budyniu, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim kruchym plackiem
Komentarze