Królewiec czyli przekładaniec miodowy

0 (0 ocen)

  • 2 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Królewiec to popularny przekładaniec miodowy. Na pewno większość z Was zna to ciasto.

  • 2 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO
    - 150 gram mąki
    - 150 gram masła
    - pół szklanki cukru
    - 2 łyżki płynnego miodu
    -jajo
    -łyżeczka sody
    BISZKOPT
    - 5 łyżeczek mąki
    - 5 jaj
    - 5 łyżeczek cukru
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA BUDYNIOWA
    - 250 gram masła
    - 2 szklanki mleka
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - łyżka mąki pszennej
    - cukier waniliowy
    POLEWA
    - 50 gram kakao
    - 50 gram masła
    - 3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Królewiec czyli przekładaniec miodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO

    Mąkę na kruche ciasto wymieszać z sodą, posiekać z masłem, dodać resztę składników i szybko zagnieść. Podzielić ciasto na 2 równe części, rozwałkować na wielkość małej blachy lub tortownicy (26 - 28 cm) i osobno upiec w temperaturze 190°.
  • 2. BISZKOPT

    Białka na biszkopt ubić na sztywno i, ubijając dalej, dodawać cukier i żółtka. Do piany wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Upiec biszkopt w tej samej blaszce co kruche placki.
  • 3. MASA BUDYNIOWA

    Półtorej szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym, wlać zimne mleko wymieszane z mąką i, mieszając ugotować.

    POLEWA

    Wszystkie składniki ugotować razem.
  • 4. PRZYGOTOWANIE

    Na kruchy spód leżący w blaszce wylać połowę ostudzonego budyniu, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim kruchym plackiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować