Tort Kot

4.5 (191 ocen)

Tort zrobiłam na urodziny synka

Składniki:

  • Biszkopt:
    15 jajek
    2 szklanki cukru
    3 szklanka mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek migdałowy

    Poncz:
    ¾ szklanki przegotowanej wody
    sok z 1 cytryny
    cukier do smaku

    Ponadto:
    konfitura wiśniowa

    Masa rafaello:
    ½ litra śmietany 30%
    2 opakowania bitej śmietany w proszku “Śnieżki”
    paczka biszkoptów (ok. 15 dag)
    20 dag wiórek kokosowych
    10 dag płatków migdałów
    20 dag białej czekolady

Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort kot - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Miksując dodajemy cukier. Odstawiamy mikser, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i olejek. Delikatnie mieszamy i wylewamy do formy prostokątnej, a część do mniejszej np od babki. Z ostudzonego biszkoptu wykroić kształt kotka podzielić na 3 części i każdą z nich nasączyć ponczem (do przegotowanej wody dodać sok z cytryny, cukier do smaku, całość wymieszać)

    Masa
    Z ½ litra śmietany odlać ½ szklanki i dodać do niej pokruszoną białą czekoladę, całość lekko podgrzać, aż czekolada się rozpuści, i ostudzić. Resztę śmietany ubić ze „Śnieżkami”, następnie dodać pokruszone biszkopty, wiórki kokosowe i rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać, następnie dodać płatki migdałowe.
    Biszkopt, który będzie na spodzie posmarować konfiturą wiśniową a następnie ułożyć warstwę kremu, przekładać biszkopt masą kremową


    Do dekoracji bita śmietana (36 % śmietanę ubić, dodać śmietan fix, udekorować kotka)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (172 ocen)

biedronka i czarny kot

To może cię zainteresować