Poncz:
¾ szklanki przegotowanej wody
sok z 1 cytryny
cukier do smaku
Ponadto:
konfitura wiśniowa
Masa rafaello:
½ litra śmietany 30%
2 opakowania bitej śmietany w proszku “Śnieżki”
paczka biszkoptów (ok. 15 dag)
20 dag wiórek kokosowych
10 dag płatków migdałów
20 dag białej czekolady
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Miksując dodajemy cukier. Odstawiamy mikser, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i olejek. Delikatnie mieszamy i wylewamy do formy prostokątnej, a część do mniejszej np od babki. Z ostudzonego biszkoptu wykroić kształt kotka podzielić na 3 części i każdą z nich nasączyć ponczem (do przegotowanej wody dodać sok z cytryny, cukier do smaku, całość wymieszać)
Masa
Z ½ litra śmietany odlać ½ szklanki i dodać do niej pokruszoną białą czekoladę, całość lekko podgrzać, aż czekolada się rozpuści, i ostudzić. Resztę śmietany ubić ze „Śnieżkami”, następnie dodać pokruszone biszkopty, wiórki kokosowe i rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać, następnie dodać płatki migdałowe.
Biszkopt, który będzie na spodzie posmarować konfiturą wiśniową a następnie ułożyć warstwę kremu, przekładać biszkopt masą kremową
Komentarze