Tort kobiecy

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Jasny biszkopt, przełożony kremem kokosowym na bazie likieru i musem truskawkowym z żelką truskawkową, tynk milky way i dekoracja ze świeżych kwiatów.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
    6 jajek
    200 g cukru drobnego
    180 g mąki pszennej
    60 g mąki ziemniaczanej
    ŻELKA TRUSKAWKOWA
    KREM KOKOSOWY
    MUS TRUSKAWKOWY
    TYNK MILKY WAY
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort kobiecy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Obydwie mąki przesiewamy przez sito. Oddzielić białka od żółtek. Włączyć piekarnik na 165*C, grzanie góra-dół.
    Białka ze szczyptą soli ubijać na sztywno. Dodawać po łyżce drobnego cukru do wypieków. Cały czas na najwyższych obrotach. Jak cały cukier zmiksujemy, dodawać po jednym żółtku i na zakończenie kilka kropli olejku zapachowego. Odłożyć mikser. Szpatułką połączyć masę jajeczną z mąkami. Przełożyć do formy. Papier wykładamy tylko na spód, boków formy nie smarować.
    Piec przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i uderzyć lekko o blat. Biszkopt pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie nożem oddzielić boki biszkoptu od rantu, wyjąc i odwrócić do góry dnem.
  • 2. ŻELKA TRUSKAWKOWA:
    300g borówek
    30g cukru
    7,5g żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
    3 łyżeczki soku z cytryny

    Truskawki umyć, wrzucić do rondelka i blenderem rozetrzeć, dodać cukier i zagotować. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Dodać odrobinę soku z cytryny. Żelatynę podgrzać przez 4 sekundy w mikrofali, dobrze rozmieszać i dodać do truskawek. Dobrze ze sobą połączyć. Masę przelać do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 4h lub całą noc. Wielkość żelki powinna być mniejsza od średnicy naszego biszkoptu. Przed włożeniem żelki na mus można schłodzić ją w zamrażalce przez kilka minut.
  • 3. KREM KOKOSOWY:
    100ml śmietanki 30%
    250g serka mascarpone
    30g cukru pudru
    3 łyżki likieru kokosowego

    Śmietankę, mascarpone i cukier puder umieścić w misce i ucierać mikserem na sztywny krem. Dodać likier i jeszcze chwilę zmiksować. Gotowy krem od razu wykładamy na nasączony biszkopt.
  • 4. MUS TRUSKAWKOWY:
    260ml śmietany 30% schłodzonej
    450g truskawek
    90g cukru
    16g żelatyny + 4 łyżki zimnej wody

    Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
    Truskawki umyć, wrzucić do rondelka i blenderem rozetrzeć, dodać cukier i zagotować.
    Żelatynę podgrzać w mikrofalówce jakieś 4 sekundy, do płynnej konsystencji, ale nie zagotować. Dodać do ciepłej masy truskawkowej i energicznie ze sobą połączyć. Masę wystudzić.
    Zimną śmietankę ubić, na prawie sztywno. Odłożyć mikser. Za pomocą rózgi kuchennej stopniowo wmieszać masę truskawkową w śmietankę. Gotowy mus wykładamy bezpośrednio na ciasto (jak wyjdzie nam za rzadki można chwilę schłodzić w lodówce).
  • 5. TYNK MILKY WAY:
    70ml mleka 3,2%
    70g drobnego cukru
    100g mleka w proszku
    280g masła 82%

    Mleko w proszku przesiać.
    W rondelku rozpuścić cukier w mleku 3,2%, mleka nie zagotować tylko lekko podgrzać.
    W misce ucieramy masło (w temperaturze pokojowej) na jasną i puszystą masę, ok. 12-15min.
    Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku, energicznie ze sobą łączymy na jednolitą masę. Dodajemy masę do utartego masła w dwóch turach. Całość miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania jednolitego kremu. W tym momencie można dodać jakiś barwnik, jak mamy taką potrzebę. Najpierw miksujemy na najwyższych obrotach a potem chwilę na małych, aby pozbyć się powietrza w kremie. Jeśli krem wyjdzie nam za luźny, można go chwilkę schłodzić w lodówce.
    Tort przed otynkowaniem powinien być wcześniej dobrze schłodzony.
    Pierwsza warstwa tynku powinna być cienka i tort trzeba schłodzić w lodówce min. 30 min do godziny. Tynk trzymamy w tym czasie na blacie. Po tym czasie tynkujemy już pozostałą resztą kremu i ozdabiamy.
    Tort kroimy gorącym nożem.
  • TORT 6. SKŁADANIE TORTU FI21 H10:

    BLAT – PONCZ – CIENKA WARSTWA DŻEMU TRUSKAWKOWEGO - KREM KOKOSOWY - BLAT – PONCZ – CIENKA WARTSWA MUSU TRUSKAWKOWEGO – ŻELKA TRUSKAWKOWA – RESZTA MUSU TRUSKAWKOWEGO - BLAT - TYNK MILKY WAY

Porady

Tort był potrzebny na sobotę, więc pracę rozłożyłam tak: ŚRODA: upiekłam biszkopt w rancie i przygotowałam żelkę z borówki. CZWARTEK: przekroiłam biszkopt na 3 blaty i zaczęłam składać tort w rancie przekładając masami (masy robiłam na bieżąco) i włożyłam do lodówki (dobrze zabezpieczony przed pochłanianiem zapachów z lodówki). PIĄTEK: wyjęłam tort z rantu, tort się nieco ocieplał a ja w tym czasie przygotowałam tynk Milky Way, nałożyłam pierwszą warstwę tynku CIENKĄ i odłożyłam do lodówki na godzinę. Po tym czasie dokończyłam tynkować tort resztą. Położyłam dekorację i schowałam do lodówki. Tort kroimy gorącym nożem, wystarczy przelać wrzątkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować