Tort jeżynowy z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)Ubić na gęstą masę oddzielona żółtka z cukrem pudrem,solą i rumem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą z żółtek. Wymieszać masę z mąką i z mąką ziemniaczaną,i całość przemieszać.
2)Ciasto wyłożyć do wyłażonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm .Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 20 minut
3)ciasto studzić przez ok 10 minut pozostawić je na ten czas w formie następnie wywrócić na kratę do ciast i poczekać aż dokładnie wystudzi
4)Po ostudzeniu podzielić biszkopt na 3 warstwy
5) 2 galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, tężejącą wysmarować dwie dolne warstwy spodu, rozpuścić żelatynę.
6)Świerże jeżyny przebrać,oczyścić z szypułek,następnie delikatnie opłukać zimną wodą osączyć.Owoce mrożone rozmrozić.Zmiksować 350 g jeżyn z resztą rumu i przetrzeć przez sito. Twaróg utrzeć na gładką masę z pure jeżynowym rumem oraz z 40 g cukru pudru.dodać do masy żelatynę rozpuszczoną odstawić w chłodne miejsce i zaczekać aż zacznie tężec
7)Dwie dolne warstwy spodu posmarować 1/3 kremu serowego. Złożyć ze sobą wszystkie warstwy tortu.
8)Powierzchnie oraz boki tortu posmarować pozostałym kremem i postawić tort na co najmniej 3 godz do lodówki.
9)Krotko przed podaniem tort obłożyć resztą jeżyn przybrać melisa i posypać resztą cukru pudru.
Porady
Najlepiej przekrawa się biszkopt upieczony dzień wcześniej.
Komentarze