Pyszny tort czekoladowy z kremem śmietanowo- serowym.

  • wyświetlono: 8356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 1

Chcesz zachwycić swoich gości i rodzinę,a może chcesz przygotować wyjątkowy tort na specjalną okazję?Mam dla Ciebie propozycję pyszny tort czekoladowy z masą śmietanowo-serową i ganache czekoladowym,który jest arystokrata wśród domowych wypieków.Mały kawałek tortu czekoladowego podany do kawy lub he

22046683_10214433863502243_8758974175629932867_n
  • 180min

Składniki

Biszkopt czekoladowy

6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao.


Ganache czekoladowe:

300 g gorzkiej czekolady
240 ml rzadkiej śmietany kremówki 30-36%


krem śmietanowo-serowy

250g mascarpone
500g sera Dr.Oetker
250g śmietany kremówki30%
1 śmietan fix Dr.Oetker
2-3 łyżki cukru pudru do smaku
1 łyżka żelatyny Dr.Oetker
aromat waniliowy Dr.Oetker


Krem czekoladowy:

1 kem czekoladowy Dr.Oetker
300ml mleka
dekoracje Dr.Oetker

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszny tort czekoladowy z kremem śmietanowo- serowym.

  • pyszny tort czekoladowy 1. Wykonanie
    Biszkopt czekoladowy:
    Do miski wkładamy białka,które ubijamy na sztywno i dodajemy cukier,żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i bardzo delikatnie mieszamy. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160stopni i pieczemy około 30-40 minut.
    Ganache czekoladowe:
    Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy wyłączając gaz tuż przed zagotowaniem. Posiekaną (połamaną, startą)czekoladę zalewamy gorącą śmietaną i delikatnie mieszamy. Nie możemy dopuścić do napowietrzenia mieszanki.Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Krem śmietanowy:
    Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie. Po napęcznieniu wkładamy do mikrofali na około 20 sekund w celu rozpuszczenia. Do miski wlewamy mocno schłodzoną śmietanę i ubijamy pod koniec dodajemy śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem. Do drugiej miski wkładamy ser mascarpone i ser twarogowy Dr.Oetker, aromat śmietankowy dokładnie mieszamy i dodajemy ubitą śmietanę. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie łączymy wszystko ze sobą.
  • 3. Składanie tortu:
    Biszkopt dzielimy na kilka blatówNa paterę kładziemy pierwszy blat czekoladowy na niego wykładamy krem serowy i przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy ganach czekoladowe, przykrywamy blatem czekoladowym, krem serowy, który przykrywamy blatem biszkoptu czekoladowego, czynność powtarzamy do ostatniego blatu czekoladowego. Cały tort smarujemy kremem czekoladowym. Na środek tortu wykładamy ganache czekoladowe dekorujemy ażurkami czekoladowymi Dr. Oetker.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

miodownik

Dodane przez: Kasja1986

Tort miodowy z cytrynowym kremem śmietanowym

Miodownik w wersji tortu.

Czekoladowy tort z kremem oreo

Dodane przez: rzelkazag

Tort czekoladowy z kremem oreo

Prosty w przygotowaniu, ale bardzo...

image-15tkxu8

Dodane przez: edytaha

Tort śmietanowy z brzoskwiniami i czekoladowymi...

Lekki, delikatny, bezalkoholowy,...

tort makowy

Dodane przez: Kasja1986

Tort makowy z kremem czekoladowym

Tradycyjny tort makowy.

babeczki z kremem czekoladowo-serowym

Dodane przez: klementynka

babeczki z kremem czekoladowo-serowym

Kruchutkie babeczki na jeden kęs....

wspaniały krem do tortów

Dodane przez: kiciax1

Krem śmietanowy z mascarpone

jest pyszny, gęsty, delikatny i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE