Tort hello kitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt 1
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Wyłożyć ciasto do foremki i piec ok 30 minut w temp. 170 stopni.
Wymiary foremki to 22/32
Masa
Śmietane ubić na sztywno. Serki połączyć z cukrem, dodać śmietanę, zmiksować.
Biszkopt 2
Wykonanie takie jak dużego biszkoptu. Piec 15 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu według szablonu wyciąć Hello Kitty.
Masa na dekoracje
Smietane ubić na sztywno. Serek połączyć z cukrem, dodać śmietanę, zmiksować. Do 1/4 masy dodać różowy barwnik, do 1/4 masy dodać czarny barwnik. Rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki napełnić masą i ozdabiać Kota.
Cały tort
Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na tortownicy, nasączyć 1/3 mieszanki i wyłożyć 1/3 masy, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone. Na ostatnim wysmarowanym, trzecim blacie położyć biszkopt Hello Kitty. Cały tort wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Porady
Gdy na dworze jest gorąco, warto do masy śmietanowe dodać śmietan-fix.
Komentarze