Tort Hello Kitty

4.5 (156 ocen)

  • 4 godz.

Tort stworzyłam na drugie urodziny Lenki, która uwielbia Hello Kitty. Jej promienny uśmiech na widok tortu, wynagrodził prace w niego włożoną.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    -10 jajek
    -1,5 szklanki cukru
    -1,5 szklanki mąki pszennej
    -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

    Masa
    -5 serków mascarpone
    -250 ml śmietany kremówki
    -150 g cukru pudru

    Do nasączenia blatów
    -200ml mocnej kawy
    -100ml likieru kawowego

    Dodatkowo dwie gorzkie czekolady starte na wiórki.

    Biszkopt na Hello Kitty
    -5 jajek
    -3/4 szklanki cukry
    -3/4 szklanki mąki pszennej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    Masa na dekoracje
    -serek mascarpone
    -50 ml śmietanki kremówki
    -łyżka cukru pudru

Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort hello kitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt 1
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Wyłożyć ciasto do foremki i piec ok 30 minut w temp. 170 stopni.
    Wymiary foremki to 22/32

    Masa
    Śmietane ubić na sztywno. Serki połączyć z cukrem, dodać śmietanę, zmiksować.


    Biszkopt 2
    Wykonanie takie jak dużego biszkoptu. Piec 15 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu według szablonu wyciąć Hello Kitty.


    Masa na dekoracje
    Smietane ubić na sztywno. Serek połączyć z cukrem, dodać śmietanę, zmiksować. Do 1/4 masy dodać różowy barwnik, do 1/4 masy dodać czarny barwnik. Rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki napełnić masą i ozdabiać Kota.


    Cały tort
    Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na tortownicy, nasączyć 1/3 mieszanki i wyłożyć 1/3 masy, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone. Na ostatnim wysmarowanym, trzecim blacie położyć biszkopt Hello Kitty. Cały tort wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

Porady

Gdy na dworze jest gorąco, warto do masy śmietanowe dodać śmietan-fix.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować