Naleśniki z fetą, brokułem i sosem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa wymyślona dzisiaj. Idealna dla fanów brokułów, ceniących intensywny smak serka feta, a także dla tych, którzy obiadu bez mięsa sobie nie wyobrażają.

  • 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    -2 szkl mleka
    -jajko
    -przyprawy (sól, pieprz, vegetta)
    -mąka (ilość taka, aby ciasto zgęstniało)
    Na farsz:
    -3 garści brokułów, ja dałam mrożone
    -ok pół sera feta
    Na sos:
    -kiełbasa/wędlina/pieczeń/kurczak, do wyboru, ja dałam pieczeń
    -przecier pomidorowy
    -olej do smażenia
    -odrobina mąki ziemniaczanej
    -przyprawy

Naleśniki z fetą, brokułem i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników smażymy naleśniki
  • 2. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, ser kroimy w drobną kostkę, a wybrane mięso kroimy drobno i podsmażamy. Do mięsa wlewamy trochę wody i dusimy aż do miękkości. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Doprawiamy do smaku np sosem sojowym, bazylią, pieprzem.
  • 3. Na połowę naleśnika nakładamy łyżkę sera, trochę brokułów i zamykamy. Wierzch polewamy sosem i posypujemy pietruszką.

Porady

Ostrożnie z solą, bo ser jest sam w sobie bardzo słony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy