Tort ajerkoniakowy z nutką wanilii i owoców w tle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: białka ubijamy dodajemy cukier, żółtka potem wodę z ekstraktem a na końcu przesianą mąkę z proszkiem. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 °C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części.
2.Tak samo przygotowujemy ciemny biszkopt, ale razem z mąką dodajemy kakao. Upieczony i wystudzony także przekrawamy na dwie części.
3.Miękkie masło ucieramy do puszystości. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo ajerkoniak. W 3/4 szklanki wody rozpuścić żelatynę, gdy będzie chłodna dodać do masy. W osobnym naczyniu ubić śmietanę z cukrem pudrem i fixami. Ciągle mieszając masę, stopniowo dodawać 3/4 ubitej śmietany.
4.Polewa: masło bądź margarynę roztapiamy w rondelku (nie gotujemy), po zdjęciu z ognia dodajemy cukier, kakao oraz jajko i szybko mieszamy mikserem aż się cukier rozpuści.
5.Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy razem i namaczamy każdy blat biszkopta.
6.Przełożenie: na spód kładziemy ciemny biszkopt,smarujemy go dżemem porzeczkowym (pół słoiczka), nakładamy 1/4 masy, nakładamy jasny biszkopt, 1/4 masy, banany (pokrojone w kołeczka i wcześniej zamoczone w soku z cytryny), później kolejną 1/4 część masy, na to biszkopt jasny, którego smarujemy drugą częścią dżemu oraz ostatnią częścią masy. Na wierzch kładziemy ciemny biszkopt. Dekorujemy pozostałą śmietaną i polewą.
Porady
Tort można pięknie udekorować różyczkami z galaretki tak jak widać na zdjęciu.
Komentarze