Tort ajerkoniakowy z nutką wanilii i owoców w tle

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Wyśmienity tort pasujący na różne okazje. Jest przepyszny i znika z talerza w sekundzie.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    8 jajek
    1 3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki wody wymieszaną z 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    8 jajek
    1 3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki wody wymieszaną z 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    Masa:
    390 g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 l śmietany kremówki 30% lub 36%
    1 ajerkoniak (500 ml)
    4 śmietan-fix
    10 łyżeczek żelatyny

    Polewa:
    10 dag masła bądź margaryny
    4 łyżki cukru
    2 takie same łyżki kakao
    1 jajko

    Nasączenie:
    jedna duża szklanka herbaty
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki ekstraktu waniliowego

    Oraz:
    dżem porzeczkowy
    4 banany
    cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ajerkoniakowy z nutką wanilii i owoców w tle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: białka ubijamy dodajemy cukier, żółtka potem wodę z ekstraktem a na końcu przesianą mąkę z proszkiem. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 °C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części.
  • 2. Tak samo przygotowujemy ciemny biszkopt, ale razem z mąką dodajemy kakao. Upieczony i wystudzony także przekrawamy na dwie części.
  • 3. Miękkie masło ucieramy do puszystości. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo ajerkoniak. W 3/4 szklanki wody rozpuścić żelatynę, gdy będzie chłodna dodać do masy. W osobnym naczyniu ubić śmietanę z cukrem pudrem i fixami. Ciągle mieszając masę, stopniowo dodawać 3/4 ubitej śmietany.
  • 4. Polewa: masło bądź margarynę roztapiamy w rondelku (nie gotujemy), po zdjęciu z ognia dodajemy cukier, kakao oraz jajko i szybko mieszamy mikserem aż się cukier rozpuści.
  • 5. Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy razem i namaczamy każdy blat biszkopta.
  • 6. Przełożenie: na spód kładziemy ciemny biszkopt,smarujemy go dżemem porzeczkowym (pół słoiczka), nakładamy 1/4 masy, nakładamy jasny biszkopt, 1/4 masy, banany (pokrojone w kołeczka i wcześniej zamoczone w soku z cytryny), później kolejną 1/4 część masy, na to biszkopt jasny, którego smarujemy drugą częścią dżemu oraz ostatnią częścią masy. Na wierzch kładziemy ciemny biszkopt. Dekorujemy pozostałą śmietaną i polewą.

Porady

Tort można pięknie udekorować różyczkami z galaretki tak jak widać na zdjęciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować