sernik miętowo wiśniowy z nutką wanilii w tle

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Sernik ma w sobie coś magicznego. Z tej masy można przygotowywać fantastyczne desery i ciasta. Jest także bardzo wszechstronny w przygotowaniu. Przedstawiam sernik, w którym można szaleć ze smakami

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • SPóD SERNIKA:
    - herbatniki lub ciastka zbożowe (pokruszone) - ciasto: 180 gramów
    - masło do ciasta: 10 dekagramów
    - cukier miałki: 1 łyżka
    MASA SEROWA:
    - ser biały 3 krotnie mielony: 1 kilogram
    - aromat waniliowy ( kropla ): 1 mililitr
    - śmietana gęsta 18%: 300 mililitrów
    - jajka świeże: 4 sztuki
    - cukier waniliowy (całe opakowanie): 1 sztuka
    - cukier puder-masa: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - wiśnie świeże lub z kompotu: 1 łyżka
    - świeże liście mięty: 0.5 szklanki
    - cukier miałki: 2 łyżki
    - aromat miętowy w żelu: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik miętowo wiśniowy z nutką wanilii w tle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik zebra 1. Herbatniki należy rozkruszyć, dolać stopione masło i cukier. Utrzeć w misce tłuczkiem. Wyłożyć do tortownicy, schłodzić w lodówce.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Połączyć ze sobą składniki do masy serowej, czyli śmietanę, ser, jajka,szklankę cukru,mąkę aromat waniliowy, dokładnie wymieszać i miksować, ale nie długo by śmietana się nie ubiła.
  • sernik zebra 2. Smaki:
    Smak miętowy:

    listki mięty posiekać drobno, wrzucić do miski, dodać 2 łyżki cukru i ewentualny aromat lub kroplę barwnika. Wszystko utrzeć w misce na jednolita papkę.

    Smak wiśniowy: kilka rozmrożonych wiśni bez pestek utrzeć z łyżeczką cukru na gładką masę.

    Masę serową podzielić na jedną dużą porcję i dwie mniejsze.

    Do jednej części dodać smak z miętą, do drugiej smak wiśniowy, a dużą porcję zostawiamy z wanilią.

    Wylewać masę serową po kolei na schłodzony spód w tortownicy.

    Kolejność kolorów i smaków zależy od nas samych. Należy pamiętać jednak by każdą porcję wylewać na środek, wtedy równomiernie rozchodzi się masa i po upieczeniu ciekawie wygląda.

    Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika i piec ok półtorej godziny zaczynając od 180 stopni i co 30 minut zmniejszać temperaturę o 50 stopni.

    Po upieczeniu jest wrażenie, że sernik jest półpłynny i tak ma być. Sprawdzamy jedynie czy masa serowa nie zostawia śladu na opuszku palca. To znak , że jest wszystko oki.

    Wyciągamy sernik i studzimy. Potem wstawiamy do lodówki. Ja zazwyczaj serniki piekę na noc, wtedy jest szansa, że spokojnie wystygnie.

    masa wierzchnia:

    śmietanę ubić z cukrem dodając startą skórkę z cytryny. Dolać rozpuszczoną żelatynę w wodzie (już tężejącą i odrobinę by usztywnić śmietanę)

    Wyłożyć na wierzch sernika i schłodzić w lodówce. Kiedy nasza zebra będzie już gotowa zdjąć obręcz i można dzielić między sernikowe głodomory.
  • 3. Sernik jest rewelacyjny w smaku i daje wiele możliwości smakowych. A oto propozycje jakie już sprawdzałam

    1. sernik miętowa zebra: masa serowa cytrynowa z większą ilością mięty (rewelacyjna słodycz na letnie upały)

    2. sernik truskawkowo- cytrynowy

    3. waniliowo-wiśniowy

    4. czekoladowo- śmietankowy

    Naprawdę, ze smakami można się pobawić jak tylko się lubi, co się lubi i jak się chce. Bardzo polecam.

    Jedyne co mogę jeszcze podpowiedzieć to to, że smak kropli miętowych vel żołądkowych (jeśli ktoś chciałby dodać)bardzo psuje tu smak sera. Poza tym poddawanie wysokiej temperaturze lekarstw raczej nie jest wskazane. Lepiej zaparzyć silniejszą esencję z herbaty miętowej.

    Pozdrawiam serdecznie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka pszenna Cukier Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować