Tort ajerkoniakowy

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Rewelacyjne ciasto z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    1/2 szklanka cukru
    1/2 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    4 łyżeczki kakao

    Masa ajerkoniakowa:
    350ml ajerkoniaku
    500ml śmietany 36%
    5 łyżek żelatyny
    1/2 wrzątku
    120g masła extra
    100g cukru pudru

    Poncz:
    1/3 wrzątku
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    40ml likieru amaretto

    Żelka ajerkoniakowa:
    200ml ajerkoniaku
    2 czubate łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki wody

    Dodatkowo:
    450g rurki waflowe z kremem
    100ml śmietany 36%
    1 łyżka cukru pudru
    złote perełki





Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Tort ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wtbmci 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić i dookoła obwodu biszkoptu ułożyć rurki o różnej wysokości.
  • 2. Poncz:
    Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto. Nasączyć biszkopt.
  • image-24kv3k9 3. Masa ajerkoniakowi:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać ajerkoniak, śmietanę ubitą na sztywno oraz żelatynę (namoczoną w połowie zimnej wody, a następnie rozrobioną w reszcie gorącej wody). Całość dokładnie wymieszać szpatułką tak aby się nie zwarzyło. Masę wylać na biszkopt
    z rurkami i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • image-263qluh 4. Żelka ajerkoniakowa:
    Żelatynę zalać połową zimnej wody, aby napęczniała. Następnie zalać resztą podgrzanej wody i dokładnie wymieszać. Żelatynę lekko wystudzić i dodać ajerkoniak, całość dokładnie wymieszać i wylać na masę ajerkoniakową. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • image-0a55k42 5. Dekoracja:
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i perełkami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować