Torcik przypomina trochę pizzę,ale nie do końca.Jest bardzo dobry i łatwy w przygotowaniu.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto maślane:
-25 dag masła
-5 dag mąki
Ciasto podstawowe:
-20 dag mąki
-1 jajko
-łyżeczka octu
-około 5 łyżek wody
-0,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
-40 dag pieczarek
-2 cebule
-0,5 kg piersi z kurczaka
-pęczek natki pietruszki
-2 jajka
-1 łyżka suszonej natki
-10 dag sera żółtego
-sól i pieprz do smaku
-przyprawa do kurczaka
Torcik z pieczarkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto maślane:
mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło,posiekać nożem,wyrobić ,uformować w kwadrat i schłodzić.
2.Ciasto podstawowe:
mąkę przesiać na stolnicę,wbić jajko,zarobić ciasto nożem,wlewając cienkim strumieniem wodę i ocet,posolić,zrobić wolne ciasto,starannie wyrabiając ręką,przykryć i pozostawić na 15 minut.Następnie ciasto rozwałkować w kwadrat,dwa razy większy od kwadratu ciasta maślanego,w środek włożyć ciasto maślane,zlożyć w kopertę i wałkować od siebie w jednym kierunku,nadając ciastu formę prostokąta,zlożyć na 3 części,zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 15 minut.Składanie i wałkowanie ciasta powtórzyć jeszcze 3 razy co 20 minut.Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm,wyłożyć ciastem tortownicę o wymiarze około 23 cm,tak aby przykryte były również boki na wysokoś około 3-4 cm,nakuć widelcem.Podpiec w bardzo gorącym piekarniku(około 250 st.C) a gdy ciasto zacznie się rumienić,wyjąć z piekarnika.
3.Mięso oczyścić,pokroić w paski,przyprawić i usmażyć.Na drugiej patelni usmażyć pieczarki i cebulę pokrojone w półplasterki,połączyć z mięsem ,dodać posiekaną natkę i przyprawić solą i pieprzem do smaku.Wyłożyć na zrumienione ciasto,wlać roztrzepane jajko połączone z suszoną natką i posypać startym serem.Piec około 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku
Komentarze