Torcik wigilijny z naleśników

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pierogi, śledź, ryba a może również coś innego? zachęcam do zrobienia tortu naleśnikowego z pieczarkami i kapustą kiszoną.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:
    • 2 szk. mąki pszennej
    • 1 szk. wody
    • 1 jajko
    • Sól
    • Cukier waniliowy
    • 1 szk. mleka
    Składniki na farsz:
    • ½ kg kapusty kiszonej
    • 2 sosy pieczarkowe
    • 25 dag pieczarek
    • Olej do smażenia
    • Pieprz
    • Sól
    • Cebula
    Dodatkowo:
    • Szczypiorek do dekoracji
    • 20 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne Naleśniki

Torcik wigilijny z naleśników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Farsz musi być bardzo gęsty, żeby później nam nie wyciekał z naleśników.
  • nalesnik 2. Danie gotowe.
    Smacznego.
  • szczypiorek 3. Zapiekamy 20 minut w 180°C.
    Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
  • ser 4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch tortu.
  • pieczarki 5. Ostatnia warstwa są to pieczarki które odłożyliśmy wcześniej.
  • naleśnik 6. Naleśnik.
  • farsz 7. Farsz.
  • naleśnik 8. Naleśnik.
  • farsz 9. Farsz.
  • naleśnik 10. Ponownie naleśnik.
  • farsz 11. Następnie farsz.
  • naleśnik 12. Układamy jeden placek naleśnika.
  • tortownica 13. Przygotowujemy okrągłą tortownice.
  • mąka 14. 1. Do miski wsypujemy mąkę.
  • sos 15. Wlewamy do grzybów.
  • sosy 16. Sosy rozrabiamy w ½ szk. zimnej wody.
  • kapusta 17. Odlewamy kapustę z wody i dodajemy do pieczarek, dusimy chwilkę.
  • pieprz 18. Doprawiamy pieprzem oraz solą.( trochę pieczarek odkładamy na ostatnią warstwę)
  • pieczarki 19. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki.
  • cebula 20. Cebulę obieramy, kroimy drobno i prużymy na rozgrzanym oleju.
  • kapusta 21. Sposób przygotowania farszu:
    Kapustę zalewamy wodą i gotujemy 15 minut.
  • nalesniki 22. 6. Smażymy 4 duże ( wielkość patelni) naleśniki.
  • mleko 23. 5. Dolewamy mleko, mieszamy.
  • woda 24. 4. Dolewamy wodę i powoli mieszamy żeby nie powstały grudki.
  • jajko 25. 3. Wbijamy jajko.
  • 26. 2. Dodajemy trochę cukru waniliowego oraz soli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować