Torcik w kształcie 5 ; ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut.
2.Biszkopt przekroić na trzy części. Później do biszkoptu przyłożyć szablon cyfry 5 i wyciąć nożykiem.
3.Następnie przygotować krem czekoladowy. Jajka ubijać z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła. Po ubiciu odstawić do przestudzenia. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną. ( Można użyc również gotowego kremu czekoladowego ). Pierwszą warstwę biszkoptu nasączyć aromatem migdałowym i położyc połowę kremu.
4.Następnie przyłożyć drugi biszkopt i również nasączyć aromatem.
5.Posmarować resztą kremu czekoladowego.
6.Przełożyć ostatnim biszkoptem.
7.Teraz należy ubić śmietanę. Dodać pół szklanki cukru pudru i żelatynę. Następnie wsypać odrobinę barwnika. W zależnosci jak mocny kolor chcemy otrzymać.
8.Ubitą śmietaną posmarować cały tort. Zostawiając trochę śmietany na dekoracje.
9.Udekorować według uznania.
Życzę smacznego ! : )
Komentarze