Torcik w kształcie 5 ; )

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Torcik w specjalnym kształcie cyfry 5 :) Na specjalną rocznice .

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    6 jajek
    niecała 1 szklanka mąki pszennej
    6 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru

    Składniki na krem czekoladowy :
    całe jajka, 2
    szklanki cukru, 3/4
    masło bez oleju, kostka
    sól, szczypta
    cukier waniliowy, 1
    czekolada deserowa, tabliczka

    Dodatkowo
    śmietana 400ml
    aromat migdałowy
    niebieski barwnik
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik w kształcie 5 ; ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-13d6ryk 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
    Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut.
  • image-0al5xm6 2. Biszkopt przekroić na trzy części. Później do biszkoptu przyłożyć szablon cyfry 5 i wyciąć nożykiem.
  • image-0sl8mjq 3. Następnie przygotować krem czekoladowy. Jajka ubijać z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła. Po ubiciu odstawić do przestudzenia. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną. ( Można użyc również gotowego kremu czekoladowego ). Pierwszą warstwę biszkoptu nasączyć aromatem migdałowym i położyc połowę kremu.
  • image-19uskux 4. Następnie przyłożyć drugi biszkopt i również nasączyć aromatem.
  • image-03yvboq 5. Posmarować resztą kremu czekoladowego.
  • image-1sxfr6i 6. Przełożyć ostatnim biszkoptem.
  • image-01c9whm 7. Teraz należy ubić śmietanę. Dodać pół szklanki cukru pudru i żelatynę. Następnie wsypać odrobinę barwnika. W zależnosci jak mocny kolor chcemy otrzymać.
  • image-0ylkk7f 8. Ubitą śmietaną posmarować cały tort. Zostawiając trochę śmietany na dekoracje.
  • image-2a2gfnk 9. Udekorować według uznania.
    Życzę smacznego ! : )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować