Torcik truskawkowy z galaretką

4.5 (150 ocen)

To przedsmak tego co nas czeka w sezonie truskawkowym :)

Składniki:

  • biszkopt: 3 jajka
    6 łyżek mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju

    Masa truskawkowa: 70 dag truskawek (mogą być mrożone)
    2 serki waniliowe homogenizowane (45dag)
    1 jogurt truskawkowy (35 dag)
    4 łyżki cukru pudru
    3 galaretki truskawkowe

    masło i bułka tarta do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik truskawkowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upiecz biszkopt 1. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Dodaj przesiane mąki z proszkiem i olej, wymieszaj. Ciasto piecz w posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy (26cm) 30 minut w w 170st. Wystudż.
  • zmiksuj truskawki z serkami i jogurtem 2. Truskawki umyj, usuń szypułki( jeśli są mrożone to odmroż i osącz od soku), 50 dag zmiksuj. Dodaj serki, jogurt i cukier puder. Dwie galaretki rozpuść w 1,5 szkl. wody. Gdy zaczną tężeć dodaj do masy, wymieszaj. Masę wylej na ciasto i wstaw do lodówki do stężenia.
  • 3. Na masie ułóż połówki pozostałych truskawek. Trzecią galaretkę rozpuść i przygotuj według przepisu na opakowaniu.Gdy zacznie tężeć wylej na truskawki. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki.

Porady

Gdy torcik przygotowujemy latem i jest wysoka temperatura, warto do masy serowej dodać jeszcze żelatynę, by mieć pewność, że masa stężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować