Torcik truskawkowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Dodaj przesiane mąki z proszkiem i olej, wymieszaj. Ciasto piecz w posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy (26cm) 30 minut w w 170st. Wystudż.
2.Truskawki umyj, usuń szypułki( jeśli są mrożone to odmroż i osącz od soku), 50 dag zmiksuj. Dodaj serki, jogurt i cukier puder. Dwie galaretki rozpuść w 1,5 szkl. wody. Gdy zaczną tężeć dodaj do masy, wymieszaj. Masę wylej na ciasto i wstaw do lodówki do stężenia.
3.Na masie ułóż połówki pozostałych truskawek. Trzecią galaretkę rozpuść i przygotuj według przepisu na opakowaniu.Gdy zacznie tężeć wylej na truskawki. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki.
Porady
Gdy torcik przygotowujemy latem i jest wysoka temperatura, warto do masy serowej dodać jeszcze żelatynę, by mieć pewność, że masa stężeje.
Komentarze