Pyszne ciasto w dodatku łatwe i szybkie do sporządzenia.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt
6 jajek w tem pokokowej
3/4 szklanki cukru
2/3szkl mąki
1/3 szklanki kakao
Krem
0.5 litra śmietany 36%
3 łyżki starej na tarce gorzkiej czekolady
Dodatkowo
0.5 kg truskawek
1 słoik dzemu truskawkowego 400 g
Ozdoby cukiernicze do dekoracji
Polewa czekoladowa ( ja roztopilam czekoladę gorzka z masłem i odrobina wody)
Pącz ( pół szklanki mocnej herbaty z cukrem i odrobina soku z cytryny)
Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddziela od białek, następnie do u itych białek dodajemy partiami cukier a na koniec żółtka. Bo ubiciu jajek z cukrem dodajemy mąkę przesiana z kakao i dokładnie mieszamy łyżka. Formę o wymiarach 24/24 wkładamy papier do pieczenia. Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st na 35 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wystudzic
2.Do wysokiego naczynia wlać dobrze schłodzona śmietanę. Śmietanę ubić z niewielką ilością cukru. Masę podzielić na 3 części. Do 3/4 części kremu dodać wiurki czekolady i wymieszać.
3.Kiedy biszkopt wystugnie przekrawamy go na 3 równe części. 1 blat pączujemy i na to nakładamy dzem a potem bitą śmietanę z czekoladą. Z drugim blatem robimy to samo. 3 blat poczujemy i kładziemy resztę dzemu na to resztę bitej śmietany (bez czekolady) układamy na to truskawki i polewamy Polewa czekoladowa. Zanim Polewa przestygnie posypujemy różnymi ozdobami według uznania. Gotowe ciasto odkładam na 2 godziny do lodówki by się przegryzlo.
Porady
Przed włożeniem biszkoptu do piekarnika warto go zrzucić z niewielkiej wysokość by się wyrównał i nabrał pęcherzyków powietrza
Komentarze