Torcik serowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubijamy białka z 5 jajek, dodajemy na przemian (ciągle miksując) łyżkę cukru oraz żółtka, następnie łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy do białek i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy na posmarowaną tłuszczem dużą tortownice i pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa:
Brzoskwinie odsączamy. W 2 łyżkach zimnego mleka moczymy żelatynę, gdy napęcznieje, zalewamy pozostałym, wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy, by nie było grudek i odstawiamy do przechłodzenia. Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z brzoskwiń, odstawiamy do przechłodzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym żółtku na przemian z łyżką sera, następnie rozpuszczoną w mleku żelatynę, składniki dokładnie łączymy. Masę serową wylewamy na ostudzony biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki. Na wierzchu lekko stężonego sernika układamy połówki brzoskwiń wybrzuszeniem do spodu, w środek owoców, w miejsce po wyjęciu pestek, nakładamy konfitury, całość zalewamy tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem kroimy ostrym, cienkim, wygrzanym we wrzątku nożem.
Komentarze