Masa jogurtowa:
2 duże jogurty bananowe
6 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie "śnieżki"
200 ml mleka
6 bananów
sok z 1/2 cytryny
Na wierzch można zrobić polewę np. z roztopionej mlecznej czekolady
Ciasto bananowe z masą jogurtową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z białek ubić pianę, a następnie dodać cukier a potem żółtka. Mąkę przesiać do miski, dołożyć proszek do pieczenia i kakao. Dodawać stopniowo do masy biszkoptowej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wstawić do piekarnika na 25-30 minut w temp. 180 stopni. Czynności należy powtórzyć w celu uzyskania dwóch biszkoptów.
2. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny. 3 banany pokroić wzdłuż na pół, a resztę w kostkę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. W jednej misce ubić "śnieżkę" z schłodzonym mlekiem, a w drugim jogurt. Ok 2/3 żelatyny wlać do jogurtu, a resztę do "śnieżki".
3. Obie masy wymieszać. Układamy spód ciasta, 1/3 kremu, połówki pokrojonych bananów, 1/3 kremu, drugie ciasto, banany pokrojone w kostkę i resztę kremu. Następnie robimy polewę według uznania.
Komentarze