ta ilość wystarczy do upieczenia 3 blatów biszkoptu
masa:
1 l śmietany kremówki 30% lub 36%
2 galaretki o różnych smakach np. truskawkowa i agrestowa
cukier puder
2 łyżeczki żelatyny
owoce np.maliny jagody, truskawki,wiśnie -mogą być mrożone
1 opakowanie gotowego kremu do tortów o smaku waniliowym
ozdoby na tort :
masa plastyczna :
0,5 białka
cukier puder ile zabierze
łyżeczka glukozy
to wszystko zagnieść ma mieć konsystencje plasteliny można z tego wykonać dowolne ozdoby i dodawać barwniki spożywcze (ozdoby należy włożyć po przygotowaniu do lodówki
Torcik na chrzciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
ubijamy białka na sztywno z cukrem następnie dodajemy żółtka a na końcu mąkę wymięszaną z proszkiem do pieczenia -delikatnie mięszamy. takie ciasto na biszkopt dzielimy na 3 do jednej części możemy dodać kakao. Każdą część pieczemy osobno.
masa:
wykonanie:
galaretki rozpuszczany w 3/4 gorącej wody każdą
gdy zacznie tężeć ubijamy 1/3 kremówki gdy już będzie dobrze ubita dodajemy galaretkę i cukier puder do smaku( z drugą masą robimy to samo)
przełożenie :biszkopt nasączamy mocnym naparem z herbaty z cytryną wykładamy 1 porcję masy i owoce
przykładamy 2 biszkoptem nasączamy i dodajemy 2 warstwę masy i owoce przekładamy 3 biszkoptem nasączamy i smarujemy 3 masą 1/3 kremówki ubitej z cukrem pudrem i żelatyna (rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody-czekamy aż wystygnie)
gotową masą obkładamy boki i nożem robimy zakładki można dodać do niej barwniki spożywcze
Komentarze