zakochany piegusek

0 (0 ocen)

ciasto cieszące oko i podniebienie:)u mnie zamiast tortu:)

Składniki:

  • biszkopt z 4 jaj zwykły
    biszkopt makowo - kokosowy:
    4 jajka
    110 g kokosu
    0, szklanki suchego maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    3/4 szkl cukru

    1 dżem brzoskwiniowy
    galaretka brzoskwiniowa
    1 kremówka 500 ml
    80 dkg sera w wiaderku
    1 puszka masy krówkowej
    5 łyżek cukru pudru
    5 łyżek żelatyny
    cukier waniliowy

    galaretka truskawkowa

Zakochany piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. upiec biszkopty 1 zwykły 2 makowo kokosowy
    Masa brzoskwiniowa:
    dżem zagotować z 0,5 szklanki wody
    gdy się zagotuje wsypać galaretkę brzoskwiniową, mięszać do rozpuszczenia , odstawić do chłodu gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt.

    Masa:

    ser zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodać masę krówkową , w osobnej misce ubiś kremówkę z odrobiną pudru i żelatyną rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku (ostudzić), połączyć z masą delikatnie mieszająć.

    z biszkoptu makowego wykrawać serduszka ( te wykrojone dałam do środka do masy).
    przełożenie:

    biszkopt jasny - masa brzoskwiniowa- połowa masy - serduszka- połowa masy-biszkopt makowy - do pustych wykrojonych serduszek wlać tężejącą galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy