KREM
kostka masła
4 białka
3/4 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub winiaku
dżem morelowy
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
DODATKOWO
Lukier plastyczny do ozdabiania i wycięcia kształtów babci dziadka i kwiatów
MASA MAŚLANA
25 dag masła
25 dag cukru pudru
2 łyżki mleka
2 łyżeczki esencji waniliowej
dowolne barwniki
DO DEKORACJI
Drewniany łuczek na uchwyt koszyka
Tort cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Masło miksujemy z powidłami, dodajemy, pojedynczo całe jajka, następnie cukier puder i cały czas miksując, małymi partiami, mleko.Do jednolitej masy wsypujemy przez sito mąkę, kakao, cynamon i sodę. Składniki dokładnie ale delikatnie mieszamy, przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy średniej wielkości, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w tem.160 stopni przez 40 min. Ciasto będzie upieczone jeśli odejdzie od boków formy a wierzch się zrumieni.Odstawiamy do ostygnięcia.
2.KREM
Białka z cukrem pudrem ubijamy na bardzo sztywną pianę. Masło ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając, porcjami ubite białka. Gdy krem stanie się jednolity i puszysty, dodajemy alkohol.
3.Zimne ciasto kroimy na 4 cienkie krążki, przekładamy je kremem,którym smarujemy również cienko boki, natomiast wierzchni krążek smarujemy dżemem. Odstawiamy w chłodne miejsce.
4.KREM MAŚLANY
Miękkie masło miksujemy, na puch, dodajemy cukier puder i esencją waniliową. Miksujemy około 6 min na najwyższych obrotach,po tym czasie wlewamy mleko i miksujemy na gładką masę. Barwimy według potrzeby i upodobania.
5.DEKOROWANIE TORTU
Do szprycy z końcówką z małą dziurką nakładamy biały krem maślany, robimy na torcie pionowe kreski z małymi odstępami. Potem nakładamy brązowy krem maślany i zakładamy końcówkę gwiazdkę i robimy poziome kreski przeplatane tak aby powstał nam przeplatany wzór jak na koszyku. Z lukru plastycznego wycinamy kształty babci i dziadka przyklejamy je na środku, a dookoła zdobimy różyczkami i liskami.
Komentarze