Torcik imieninowy z makiem i masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE ;
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę , Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i wodę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do masy i za pomocą szpatułki mieszamy . Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy, ciasto przekrawamy na pół.
Żelatynę namaczamy w mleku podgrzewając na bardzo małym ogniu stale mieszając aż do dokładnego rozpuszczenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym , Ucierając dodajemy porcjami serek Do przestudzonej żelatyny ale wciąż płynnej dodajemy 2-3 łyżki masy , i dokładnie mieszamy , po czym całą żelatynę dodajemy do masy serowej i krótko miksujemy .
Porady
zamiast orzechów włoskich możemy użyć np , laskowych orzechów migdałów itp.
Komentarze