Topinambur z grilowanym kotletem i sosem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Topinambur wraca na nasze stoły i jest źródłem nie tylko wielu witamin, ale również ma znakomity lekko orzechowy smak. Można go używać zamiast ziemniaków, jako danie główne (pure, zupa krem), jak również do sałatek czy przekąsek. Moja propozycja jest jedną z tych, w którym topinambur pokocha każdy.

  • 45 min

Składniki:

  • * Do przygotowania topinambura: 0,5 kg topinambura, 3 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia, 1 ząbek czosnku, ok 4 łyżek posiekanej świeżej pietruszki, pół łyżeczki świeżego rozmarynu, sól, pieprz
    * do przygotowania kotleta: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 czerstwa bułka ok. 30g, szklanka mleka, 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki, 1 średniej wielkości cebula, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, papryka czerwona,
    * do przygotowania sosu: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, biały mielony pieprz, łyżeczka posiekanej pietruszki i bazylii, 0,3 kg pieczarek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Topinambur z grilowanym kotletem i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Topinambur dokładnie czyścimy podobnie jak młode ziemniaki. Gotujemy wodę dodając sól w trochę mniejszej ilości niż do gotowania ziemniaków. Do wrzącej wody wrzucamy topinambur i gotujemy pod przykryciem tak by woda tylko lekko wrzała przez ok. 12-15 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
  • 2. Namaczamy bułkę w mleku przez ok. 5 minut. Siekamy cebulę w drobną kostkę i pietruszkę. Mięso dokładnie wyrabiamy z jajkiem, posiekaną pietruszką, cebulą oraz odciśniętą z mleka bułką i pozostałymi przyprawami. Forujemy mięso tak aby z tych składników wyszło 8 kotletów podobnej wielkości o grubości ok 1,5 cm. Odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
  • 3. Na patelni do duszenia rozgrzewamy 2 łyżki oliwy dodając 3 łyżki masła i dodajemy pokrojony topinambur. Przez ok 3-4 minuty smażymy topinambur na średnim ogniu ciągle delikatnie mieszając by go nie "połamać". Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok 15 minut od czasu do czasu mieszając i sprawdzamy miękkość.
  • 4. W tym czasie robimy sos. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na łyżce oleju ze szczyptą soli. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy mąkę i szybko mieszamy by nie powstały grudki. Dodajemy po troszku zimnego mleka, i energicznie mieszamy. Jak zacznie sos gęstnieć znów dodajemy mleko aż do jego zużycia. Sos musi być lekko gęsty tak jak typowy beszamel. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz, pietruszkę oraz bazylię. Mieszamy. Dodajemy pieczarki razem z tym sosem, który wytworzyły podczas smażenia i mieszamy. Doprowadzamy do lekkiego wrzenia i odstawiamy z ognia.
  • 5. Wyciągamy mięso z lodówki, i smażymy na rozgrzanej patelni. W czasie smażenia kotletów dokańczamy nasz topinambur. Sprawdzamy miękkość i jeśli widelec możemy wbić bez oporu a warzywo nie będzie pękać to znaczy, że możemy doprawiać.Dodajemy posiekaną pietruszkę, rozmaryn sól i pieprz, posiekany bardzo drobno czosnek. Dusimy jeszcze przez ok 2-3 minuty, następnie zwiększamy ogień na 3-4 minutki by nadać daniu chrupkości.
  • 6. Tak przygotowane danie układamy w dowolną kompozycję na talerzu. Można podawać z ugotowanymi marcheweczkami lub brokułem. Smacznego

Porady

Mięso solimy na końcu wyrabiania, ponieważ cebula i przyprawy nadadzą mu innego smaku, a schłodzone w lodówce będzie bardziej soczyste w środku po usmażeniu. Ważne! Na patelni grillowej nie dajemy tłuszczu do smażenia. Topinambur musimy kontrolować w trakcie duszenia aby nam się nie rozpadło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Topinambur

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować