Topfenpalatschinken & Schokoladepalatschinken

0 (0 ocen)

  • 30 min

czyli austriackie naleśniki po mojemu

  • 30 min

Składniki:

  • mąka 0.50 szklanki
    mleko 0.33 szklanki
    woda gazowana 0.33 szklanki
    Jajko małe 1 sztuka
    sól

    ser biały twarogowy 10 dekagramów
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    cukier 1 łyżka
    skorka z cytryny 1 łyżka
    śmietana 2 łyżki
    żółtko 1 sztuka

    pierniki w czekoladzie deserowej duże 3 sztuki
    masło 1 łyżka
    konfitura jagodowa 3 łyżki
    czekolada deserowa tzn. 3 kostki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Topfenpalatschinken & schokoladepalatschinken - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smażymy z podanych składników (mąka, mleko, woda, jajko, sól)naleśniki na teflonowej patelni do naleśników - bez tłuszczu. Z ciasta wyjdą 3 małe naleśniki lub 2 duże. Naleśniki kroimy na paski ok. 2cmx6cm.

  • 2. Pierniki kruszymy na mniejsze porcje, a z twarogu oraz cukrów, żółtka, śmietany i skórki z cytryny wykonujemy masę serową.
  • 3. Dodatkowo naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem.

    Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 pasków naleśnikowych, które posypujemy kawałkami pierników.

    Dalej znowu wykładamy część (1/3) pasków naleśnikowych.

    Następnie dajemy całą masę serową.

    Masę serową posypujemy kawałkami pierników, a je znowu resztą pasków z naleśników.

    Na końcu wykładamy kawałki piernika i stopione kostki czekolady na parze.
  • 4. Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego w 180 stopniach piekarnika i zapiekamy bez przykrycia około 10 minut lub więcej - jak ktoś lubi bardziej przypieczone......

    Deser wyjmujemy z naczynia i przekładamy na talerz, spożywamy z konfiturą z jagód lub inną.....

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować