Topfenpalatschinken & schokoladepalatschinken - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Smażymy z podanych składników (mąka, mleko, woda, jajko, sól)naleśniki na teflonowej patelni do naleśników - bez tłuszczu. Z ciasta wyjdą 3 małe naleśniki lub 2 duże. Naleśniki kroimy na paski ok. 2cmx6cm.
2.Pierniki kruszymy na mniejsze porcje, a z twarogu oraz cukrów, żółtka, śmietany i skórki z cytryny wykonujemy masę serową.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 pasków naleśnikowych, które posypujemy kawałkami pierników.
Dalej znowu wykładamy część (1/3) pasków naleśnikowych.
Następnie dajemy całą masę serową.
Masę serową posypujemy kawałkami pierników, a je znowu resztą pasków z naleśników.
Na końcu wykładamy kawałki piernika i stopione kostki czekolady na parze.
4.Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego w 180 stopniach piekarnika i zapiekamy bez przykrycia około 10 minut lub więcej - jak ktoś lubi bardziej przypieczone......
Deser wyjmujemy z naczynia i przekładamy na talerz, spożywamy z konfiturą z jagód lub inną.....
Komentarze