Tiramisu z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem truskawek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 żółtka jaj
    3/4 szkl cukru
    250 g mascarpone
    200 g biszkoptów podłużnych
    200 świeżych truskawek
    1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
    200 ml gorącej wody
    1 łyżeczka ciemnego kakao
    tortownica o śred. 26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tiramisu z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę przesypujemy do miseczki i wlewamy gorącą wodę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, 6 dużych i ładnych truskawek odkładamy do dekoracji a od reszty odcinamy szypułki i kroimy je w plasterki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy. Żółtka przelewamy do dużej miski, dosypujemy cukier i ubijamy mikserem na kogel-mogel. Później dokładamy po łyżce mascarpone i miksujemy aż nie będzie grudek. Biszkopty moczymy w zimnej kawie ( 2 sekundy na 1 biszkopt) i układamy ściśle na dnie tortownicy. Na biszkoptach rozsmarowujemy równo 6 łyżek masy serowej. Na kremie układamy obok siebie plasterki truskawek, lekko wciskając je w krem. Na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych kawą. Na ciastkach rozsmarowujemy resztę kremu i wyrównujemy go. Posypujemy kakao. Odłożone truskawki kroimy na pół razem z szypułką i układamy na cieście. Wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować