Tęczowo-owocowa tarta

  • wyświetlono: 275 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Połączenie złocistego ciasta francuskiego, delikatnego kremu mascarpone i owoców zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Tym razem w ramach popołudniowego dodatku do kawy powstała „tęczowa tarta”. Po jej rozkrojeniu każdy może wybrać ten kawałek, na którym znajdują się jego ulubione owoce:).

Jaga85

Składniki

Składniki podstawowe:
• 250 gram serka mascarpone,
• 1 żółtko,
• 1 jajko,
• Mieszanka owoców: 1, 5 nektarynki, 1 banan, 1 mandarynka, kilka koralików zielonego i ciemnego winogrona,3 łyżki jagód leśnych, 50 gram truskawek, 2 łyżki pokrojonego arbuza, 1,5 owocu kiwi
Składnik dodatkowy:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
Składniki robocze:
• Jajko do posmarowania ciasta,
• Cukier trzcinowy do posypania ciasta,
• 1 łyżka cukru pudru do kremu
Dekoracja:
• Stokrotki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tęczowo-owocowa tarta

  • przed pieczeniem1. Ciasto francuskie rozwijamy. Odcinamy z niego z każdego boku po cienkim pasku. Ciasto smarujemy jajkiem. Otrzymane paski nakładamy na brzegi ciasta, wykonując ramkę. Ramkę także smakujemy jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Całość delikatnie oprószamy trzcinowym cukrem. Tak uformowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 17 minut w 190°C.
    Po pieczeniu wyjmujemy i studzimy.
    Gdy ciasto stygnie przygotowujemy krem mascarpone.
  • przygotowanie kremu2. KREM:
    Żółtko z jajkiem i cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitych składników dodajemy serek mascarpone. Całość jeszcze chwilkę miksujemy by uzyskać delikatny krem.
  • wyłożenie kremu3. Gotowy krem wykładamy na przestudzone ciasto. Tatrę schładzamy około 1 godzinę, by krem zastygł.
    Przed podaniem deseru nakładamy na niego owoce. Obrany banan, kiwi, mandarynkę oraz nektarynkę kroimy w plasterki. Winogrono oraz truskawki przekrawamy na połowę a jagody pozostawiamy bez zmian.
    Przygotowane owoce układamy na kremie pasami, tak by układem kolorów przypominały tęczę. Tatrę dekorujemy stokrotkami i podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiciasto francuskieowoceciasto z owocamikrem mascarponekreatywne_gotowanie10

Komentarze

Podobne przepisy

tarta kiwi,jabłka i figi

Dodane przez: Neblina36

Tarta "Owocowe delicje"

Mój autorski przepis na tartę z...

Tarta śmietankowo-owocowa

Dodane przez: gukinga

Tarta śmietankowo-owocowa

Do tarty pasują różne letnie owoce,...

Tarta

Dodane przez: KejtKejt

Owocowa tarta na cieście francuskim

Pyszna, sezonowa, owocowa :) Po...

Aromatyczna tarta owocowa

Dodane przez: mmarta9

tarta owocowa z mango i brzoskwiniami

Ten przepis wygrzebałam z setki...

Tarta dyniowo-orzechowa z serkiem owocowym i śliwkami

Dodane przez: Mienta

Tarta dyniowo-orzechowa z serkiem owocowym...

Trochę lata, trochę jesieni a wszystko...

Tarta kibica

Dodane przez: afrodyta

Tarta kibica, czyli tarta owocowa z pana...

Źródło energii przy ekscytującym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE