Tęczowo-owocowa tarta

0 (0 ocen)

Połączenie złocistego ciasta francuskiego, delikatnego kremu mascarpone i owoców zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Tym razem w ramach popołudniowego dodatku do kawy powstała „tęczowa tarta”. Po jej rozkrojeniu każdy może wybrać ten kawałek, na którym znajdują się jego ulubione owoce:).

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 250 gram serka mascarpone,
    • 1 żółtko,
    • 1 jajko,
    • Mieszanka owoców: 1, 5 nektarynki, 1 banan, 1 mandarynka, kilka koralików zielonego i ciemnego winogrona,3 łyżki jagód leśnych, 50 gram truskawek, 2 łyżki pokrojonego arbuza, 1,5 owocu kiwi
    Składnik dodatkowy:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    Składniki robocze:
    • Jajko do posmarowania ciasta,
    • Cukier trzcinowy do posypania ciasta,
    • 1 łyżka cukru pudru do kremu
    Dekoracja:
    • Stokrotki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Tarty Desery

Tęczowo-owocowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Ciasto francuskie rozwijamy. Odcinamy z niego z każdego boku po cienkim pasku. Ciasto smarujemy jajkiem. Otrzymane paski nakładamy na brzegi ciasta, wykonując ramkę. Ramkę także smakujemy jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Całość delikatnie oprószamy trzcinowym cukrem. Tak uformowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 17 minut w 190°C.
    Po pieczeniu wyjmujemy i studzimy.
    Gdy ciasto stygnie przygotowujemy krem mascarpone.
  • przygotowanie kremu 2. KREM:
    Żółtko z jajkiem i cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitych składników dodajemy serek mascarpone. Całość jeszcze chwilkę miksujemy by uzyskać delikatny krem.
  • wyłożenie kremu 3. Gotowy krem wykładamy na przestudzone ciasto. Tatrę schładzamy około 1 godzinę, by krem zastygł.
    Przed podaniem deseru nakładamy na niego owoce. Obrany banan, kiwi, mandarynkę oraz nektarynkę kroimy w plasterki. Winogrono oraz truskawki przekrawamy na połowę a jagody pozostawiamy bez zmian.
    Przygotowane owoce układamy na kremie pasami, tak by układem kolorów przypominały tęczę. Tatrę dekorujemy stokrotkami i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować