REKLAMA

Tęczowo-owocowa tarta

wyświetlono: 330 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Połączenie złocistego ciasta francuskiego, delikatnego kremu mascarpone i owoców zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Tym razem w ramach popołudniowego dodatku do kawy powstała „tęczowa tarta”. Po jej rozkrojeniu każdy może wybrać ten kawałek, na którym znajdują się jego ulubione owoce:).

opublikowany: 26.06.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 250 gram serka mascarpone,
    • 1 żółtko,
    • 1 jajko,
    • Mieszanka owoców: 1, 5 nektarynki, 1 banan, 1 mandarynka, kilka koralików zielonego i ciemnego winogrona,3 łyżki jagód leśnych, 50 gram truskawek, 2 łyżki pokrojonego arbuza, 1,5 owocu kiwi
    Składnik dodatkowy:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    Składniki robocze:
    • Jajko do posmarowania ciasta,
    • Cukier trzcinowy do posypania ciasta,
    • 1 łyżka cukru pudru do kremu
    Dekoracja:
    • Stokrotki do dekoracji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Jak zrobić Tęczowo-owocowa tarta?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Ciasto francuskie rozwijamy. Odcinamy z niego z każdego boku po cienkim pasku. Ciasto smarujemy jajkiem. Otrzymane paski nakładamy na brzegi ciasta, wykonując ramkę. Ramkę także smakujemy jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Całość delikatnie oprószamy trzcinowym cukrem. Tak uformowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 17 minut w 190°C.
    Po pieczeniu wyjmujemy i studzimy.
    Gdy ciasto stygnie przygotowujemy krem mascarpone.
  • przygotowanie kremu 2. KREM:
    Żółtko z jajkiem i cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitych składników dodajemy serek mascarpone. Całość jeszcze chwilkę miksujemy by uzyskać delikatny krem.
  • wyłożenie kremu 3. Gotowy krem wykładamy na przestudzone ciasto. Tatrę schładzamy około 1 godzinę, by krem zastygł.
    Przed podaniem deseru nakładamy na niego owoce. Obrany banan, kiwi, mandarynkę oraz nektarynkę kroimy w plasterki. Winogrono oraz truskawki przekrawamy na połowę a jagody pozostawiamy bez zmian.
    Przygotowane owoce układamy na kremie pasami, tak by układem kolorów przypominały tęczę. Tatrę dekorujemy stokrotkami i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Słodycz na ustach _DSC0089

TARTA OWOCOWA

Moje kolejne arcydzieło. Delikatna, krucha tarta z serkiem mascarpone i owocami.

kategoria: tarty opublikowany: 17.03.2020 | wyświetlono: 216 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: kmiecag kmiecag

Tarta owocowa

Przepis powstał na zasadzie: chce ciasto a do sklepu mam za daleko, czyli dam co mam.

kategoria: Ciasta tarty Desery opublikowany: 02.03.2015 | wyświetlono: 299 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: magmir81 IMG_20180227_124630_300

Tarta owocowa

Banalnie prosta tarta zaskoczy Cię swoim smakiem.

kategoria: tarty opublikowany: 03.10.2017 | wyświetlono: 182 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Świeca Urszula Świeca Urszula

Tarta owocowa

Deser do obiadu. Moje wnuczki uwielbiają ciasto z owocami.

kategoria: tarty Desery opublikowany: 27.11.2014 | wyświetlono: 134 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: juchab juchab

Owocowa tarta

Pyszna, lekka i mega owocowa!

kategoria: tarty Desery opublikowany: 26.05.2014 | wyświetlono: 190 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Świeca Urszula Świeca Urszula

Tarta owocowa

Tarta owocowa jest uwielbiana przez moje wnuczki.

kategoria: tarty opublikowany: 26.03.2012 | wyświetlono: 264 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE