Tatarska zapiekanka

4.5 (190 ocen)

  • 20 min

Proste, tanie, smaczne danie ;)

  • 20 min

Składniki:

  • 12 dużych ziemniaków
    3 pomidory
    1 ogórek zielony
    10 dag kiełbasy
    20 dag sera żółtego
    sos tatarski
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Tatarska zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem mielonego kminku, odcedzić i przełożyć do miski.
    Naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstwą margaryny.
    Zapiekanka składa się z kilku warstw, więc składniki należy podzielić na odpowiednią ilość porcji.

    1 warstwa:
    Ziemniaki kroić na plastry i układać w naczyniu żaroodpornym.
    Pokroić w kostkę: kiełbasę, ser żółty, ogórek, pomidory.
    Następnie wsypać na ziemniaki.
    Nałożyć sos tatarski i posypać ziołami prowansalskimi .

    Ułożyć 3-4 warstwy (w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego)
    Na ostatnią warstwę zetrzeć na grubych oczkach ser żółty.
    Włożyć do rozgrzanego piekarnika i wyjąć po ok.40 min.

Porady

Do zapiekanki można dodać także smażoną cebulę, paprykę, cukinię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować