Tatarska zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem mielonego kminku, odcedzić i przełożyć do miski.
Naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstwą margaryny.
Zapiekanka składa się z kilku warstw, więc składniki należy podzielić na odpowiednią ilość porcji.
1 warstwa:
Ziemniaki kroić na plastry i układać w naczyniu żaroodpornym.
Pokroić w kostkę: kiełbasę, ser żółty, ogórek, pomidory.
Następnie wsypać na ziemniaki.
Nałożyć sos tatarski i posypać ziołami prowansalskimi .
Ułożyć 3-4 warstwy (w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego)
Na ostatnią warstwę zetrzeć na grubych oczkach ser żółty.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika i wyjąć po ok.40 min.
Porady
Do zapiekanki można dodać także smażoną cebulę, paprykę, cukinię.
Komentarze