Tarta ze szparagami

  • wyświetlono: 337 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, warto przyrządzić z nich jakieś lekkie, ale smaczne i sycące danie.

IMG_1607 — kopia

Składniki

kruche ciasto: 1 szklanka mąki
1 jajko
100g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

wypełnienie:
3 jajka
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
4 łyżki startego żółtego sera
2 łyżki posiekanego koperku
słodka mielona papryka
sól, pieprz

ponadto: 1 pojedynczy filet z kurczaka
4-5 łodyg białych szparagów
7-8 pomidorków koktajlowych
po 10 oliwek czarnych i zielonych
masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta ze szparagami

  • 1. Kruche ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj posiekane masło, śmietanę, jajko i sól. Zagnieć gładkie ciasto i schłodź godzinę w lodówce. Tortownicę o wym. 26cm wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem. Dno tarty ponakłuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i obciąż grochem (niekoniecznie) Piecz 15 minut w 180 st. Następnie usuń folię oraz groch.
  • ugotuj szparagi2. Farsz: szparagi obierz ze skórki, odetnij zgrubiałe, twarde końcówki. Gotuj ok.10 minut, ostudź. Oliwki osącz z zalewy.
  • kurczaka połóż na spód tarty3. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przypraw do smaku solą pieprzem oraz słodką papryką i podsmaż na rozgrzanym oleju do miękkości. Wyłóż na podpieczone ciasto.
  • 4. Jajka roztrzep ze śmietaną i serem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz. Masę wylej na kurczaka, dowolnie rozłóż szparagi, pomidorki i oliwki. Tartę piecz 30-40 minut w 180 st. aż farsz się zetnie, a boki ładnie zrumienią. Smacznego!

Porady

*szparagi nie dość, że są pyszne, to jeszcze zawierają wiele cennych składników, są niskokaloryczne i lekkostrawne
*zielone szparagi wystarczy oczyścić, białe należy obrać ze skórki, dlatego ważne jest, by nie były za cienkie
*zielone szparagi należy gotować ok. 10min, a białe ok. 12-15min. Czas gotowania zależy do grubości szparag. Najlepiej jest sprawdzić ich miękkość widelcem. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakipomidorki koktajlowelekkie danietarta z kurczakiemszparagi białedanie na wiosnęszparagi tatra mięsna

Komentarze

Podobne przepisy

tarta ze szparagami

Dodane przez: agarybak76

Tarta ze szparagami i boczkiem wędzonym

W sezonie na szparagi bardzo często...

tarta ze szparagami i pomidorami

Dodane przez: smak i uczucie

Tarta ze szparagami i pomidorami

Sezon na te smakołyki trwa od połowy...

Tarta ze szparagami

Dodane przez: Ania_ag

Tarta ze szparagami

Jest aromatyczna i bardzo pyszna...

Tarta zeszparagami i wędzonym łososiem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem

Smak i delikatność tej tarty ze...

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

Dodane przez: Gregorhspeed

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

Sezon na szparagi trwa krótko zatem...

Tarta ze szparagami

Dodane przez: czekoladka

Tarta ze szparagami i kozim serem

Tarta ze szparagami jest bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE