Tarta ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrób kruche ciasto: z podanych składników szybko wyrób kruche ciasto. Owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki. Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej, przypraw solą, pieprzem i podsmaż do miękkości. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklij i ostudź.
2.Ciastem wylep spód okrągłej, posmarowanej masłem formy (o śr.26cm) i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w 180 st.Na podpieczony spód wyłóż kurczaka z cebulką.
3..Zrób sos: jajka roztrzep z solą i pieprzem, dodaj śmietanę, straty żółty ser, połącz. Sos wylej na mięso.
4.Szparagom odetnij końce, zalej wodą i gotuj 4 minuty. Odcedź, przekrój na pół. Pomidora umyj i pokrój na plastry (można sparzyć i obrać ze skórki). Warzywa dowolnie porozkładaj na masie jajecznej, pomidorki posyp suszoną bazylią.
5.Tartę piecz ok.40 minut aż masa jajeczna się zetnie, a boki ładnie zrumienią.
Porady
* zamiast kurczaka można dodać, np.podsmażony boczek , lub zrobić wersję wegetariańską bez mięsa
Komentarze