Tarta ze szparagami

0 (0 ocen)

Tarta jest pyszna i delikatna. Nawet jeśli ktoś nie lubi szparagów, to w takim wydaniu na pewno mu posmakują.

Składniki:

  • kruche ciasto: 1 szklanka mąki
    1 jajko
    100g masła
    szczypta soli
    wypełnienie:1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
    pół cebuli
    2 ząbki czosnku
    150 dag śmietany 18proc.
    3 łyżki stratego żółtego sera
    3 jajka
    ponadto: 6 zielonych szparagów
    1 pomidor
    suszona bazylia
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju
    masło do formy



    .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrób kruche ciasto: z podanych składników szybko wyrób kruche ciasto. Owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki. Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej, przypraw solą, pieprzem i podsmaż do miękkości. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklij i ostudź.
  • na podpieczony spód wyłóż kurczaka 2. Ciastem wylep spód okrągłej, posmarowanej masłem formy (o śr.26cm) i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w 180 st.Na podpieczony spód wyłóż kurczaka z cebulką.
  • 3. .Zrób sos: jajka roztrzep z solą i pieprzem, dodaj śmietanę, straty żółty ser, połącz. Sos wylej na mięso.
  • 4. Szparagom odetnij końce, zalej wodą i gotuj 4 minuty. Odcedź, przekrój na pół. Pomidora umyj i pokrój na plastry (można sparzyć i obrać ze skórki). Warzywa dowolnie porozkładaj na masie jajecznej, pomidorki posyp suszoną bazylią.
  • 5. Tartę piecz ok.40 minut aż masa jajeczna się zetnie, a boki ładnie zrumienią.



Porady

* zamiast kurczaka można dodać, np.podsmażony boczek , lub zrobić wersję wegetariańską bez mięsa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować