Soczyste śliwki w nektarze skąpane na serowo-migdałowym spodzie, otulone ciastem filo. Tarta, która uwodzi wyglądem, zapachem i smakiem!
30 min
Składniki:
6 arkuszy ciasta filo - każdy arkusz przeciąć na pół
7-8 śliwek - podzielić na ćwiartki, usunąć pestki
150 g serka homogenizowanego
100 g zmielonych migdałów
nektar z agawy
2 łyżki brandy
15 g orzechów laskowych - pokruszyć np w moździerzu
puder z truvii lub cukier puder
oliwa z oliwek lub masło np ghee
forma do tary śr 24 cm
Tarta ze śliwkami na cieście filo. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek, migdały, brandy połączyć w misce i osłodzić nektarem z agawy, kierując się własnym smakiem.
2.6 połówek ciasta posmarować cienką warstwą oliwy i układać w formie, jeden na drugim, delikatnie obracając względem poprzedniego ( tworząc gwiazdę). Wyłożyć masę serowo-migdałową i rozprowadzić. Unieść delikatnie boki, zawinąć do środka, lekko docisnąć do farszu.
3.Następnie posmarować cienką warstwą oliwy pozostałe arkusze i ułożyć na serowym spodzie w ten sam sposób co poprzednie kawałki ciasta. Ułożyć śliwki według uznania, polać każdą ćwiartkę owocu nektarem. Unieść delikatnie boki ciasta, nie zawijać.
4.Piec 30 minut w 190°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.
5.Po wyjęciu odstawić na chwilkę, by tarta delikatnie przestygła.
Komentarze