Tarta ze śliwkami na cieście filo.

4.48 (188 ocen)

  • 30 min

Soczyste śliwki w nektarze skąpane na serowo-migdałowym spodzie, otulone ciastem filo. Tarta, która uwodzi wyglądem, zapachem i smakiem!

  • 30 min

Składniki:

  • 6 arkuszy ciasta filo - każdy arkusz przeciąć na pół
    7-8 śliwek - podzielić na ćwiartki, usunąć pestki
    150 g serka homogenizowanego
    100 g zmielonych migdałów
    nektar z agawy
    2 łyżki brandy
    15 g orzechów laskowych - pokruszyć np w moździerzu
    puder z truvii lub cukier puder
    oliwa z oliwek lub masło np ghee
    forma do tary śr 24 cm
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta ze śliwkami na cieście filo. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek, migdały, brandy połączyć w misce i osłodzić nektarem z agawy, kierując się własnym smakiem.
  • 2. 6 połówek ciasta posmarować cienką warstwą oliwy i układać w formie, jeden na drugim, delikatnie obracając względem poprzedniego ( tworząc gwiazdę). Wyłożyć masę serowo-migdałową i rozprowadzić. Unieść delikatnie boki, zawinąć do środka, lekko docisnąć do farszu.
  • tarta przed zapieczeniem 3. Następnie posmarować cienką warstwą oliwy pozostałe arkusze i ułożyć na serowym spodzie w ten sam sposób co poprzednie kawałki ciasta. Ułożyć śliwki według uznania, polać każdą ćwiartkę owocu nektarem. Unieść delikatnie boki ciasta, nie zawijać.
  • 4. Piec 30 minut w 190°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.
  • Tarta ze śliwkami na cieście filo 5. Po wyjęciu odstawić na chwilkę, by tarta delikatnie przestygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować