Kasza manna polana czekoladowo-truskawkowym sosem.Idealne śniadanie bądź obiad na upalny dzień!!
10 min
Składniki:
Na naleśniki
230 g kaszy manny
300 ml mleka
3 łyżki ksylitolu bądź cukru
6 malinek - rozdrobnionych
4 jeżyny - pokrojone wedle uznania
4 duże truskawki - pokrojone wedle uznania
50 g jagód - każda przekrojona na pół
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na sos
7 dużych truskawek - pokrojone
2 łyżki ksylitoli bądź cukru
100 ml wody
5 cząstek czekolady
Placuszki z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos
Wodę zagotować, osłodzić, wrzucić truskawki. Gotować na średniej temp do odparowania połowy płynu. Dodać cząstki czekolady, zmniejszyć temp, gotować do rozpuszczenia czekolady, cały czas mieszając. I gotowe!
2.Naleśniki
Kasze zalać 200 ml mleka, dodać jajko, owoce, ksylitol, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 min. Następnie dodać pozostałe mleko i proszek do pieczenia, wymieszać. Smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu.Podawać polane sosem :)
Porady
By uzyskać bardziej czekoladowy sos wystarczy dodać więcej cząstek czekolady.
Komentarze